Što napraviti kada vas ugrize pas?

Foto: Shutterstock 

KADA pas ugrize svog vlasnika, javljaju se pomiješani osjećaji - šok, nevjerica, bijes, bol, a ponekad i krivica. Često u takvim situacijama vlasnici pomisle kako će morati odreći se psa. Međutim, to ne mora biti slučaj. Pročitajte kako postupiti u takvim situacijama.
 
Naravno, sigurnost je na prvom mjestu. Neposredno nakon ugriza, ostanite pribrani. Fizička ili verbalna opomena može pogoršati situaciju i dovesti do eskalacije agresivnog ponašanja. Pokušajte odvesti psa u drugi dio stambenog prostora (kupaonu ili drugu sobu), kako bi svako imao priliku smiriti se.
 
Zatim procijenite koliko ste povrijeđeni, odnosno koliko je rana duboka, i kontaktirajte doktora ili veterinara, ako je potrebno. Pokušajte se sjetiti i zapamtite okolnosti kako je došlo do ugriza i objasnite to stručnoj osobi, kako biste lakše riješili neželjeno ponašanje.
 
Vlasnici najčešće navode da je do nezgode došlo kada su uznemiravali psa dok spava ili kada je bio u ležećem položaju, dok jede, kao i kada su pokušali oduzeti mu neku stvar. Također, psi često izražavaju neželjeno ponašanje, ako se koriste kaznene metode ili im se dira bolno područje.
 
Kaznene metode i jake verbalne opomene mogu povećati anksioznost i strah. Nakon incidenta, važno je da porazgovarate s veterinarom i/ili trenerom i uz njihovu pomoć prebrodite neugodnu situaciju.
 
Naime, ne postoji sigurni lijek protiv agresivnog ponašanja. Svaki pas je jedinstven i zahtjeva posebni tretman te može naučiti biti tolerantniji i ne pokazivati neželjeno ponašanje. Ali, zapamtite, potrebno je raditi i na vlastitom ponašanju, odnosno neophodno je naučiti čitati signale psa. I naravno, nikada ne pokušavajte tretirati agresivno ponašanje bez stručne pomoći.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.