Talentirani plesači slabog vida: 5 zabavnih činjenica o tvorovima

Foto: Shutterstock

VJEROVALI ili ne, mnoge obitelji dijele dom s tvorovima.

Prema procjeni Američke veterinarske udruge, oko 334 tisuće američkih kućanstava drži tvorove kao kućne ljubimce. To je daleka brojka od broja mačaka i pasa, naravno, ali čini se kako tvorovi postaju sve popularniji. Iako ovi maleni ljubimci imaju reputaciju kao "živahni smrdljivci", puno toga još ne znate o njima.
 
Mi vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica.
 
1. Kad se rode, stanu u čajnu žličicu
 
Prosječni tvor naraste oko 50 cm dužine. No, kad se tek rodi, tako su mali da bez problema stanu u čajnu žličicu te teže oko 30 grama.
 
2. Loše vide
 
S obzirom na svoju kratkovidnost, tvorovi se za istraživanje svijeta oslanjaju na odličan sluh i njuh. Nije ništa neuobičajeno da njihovi vlasnici svjedoče zabijanju u zidove ili namještaj. "Tvorovi su uglavnom nespretne i nekoordinirane životinje, a njihova vizija je prilično loša. Većina može vidjeti samo par metara ispred sebe te imaju jako lošu percepciju dubine", otkriva veterinar Mark Burgess.
 
 
3. Odlični su plesači
 
O da! Kada su uzbuđeni, oni izvode svoj ples i skakuću. U divljini, taj im ples služi za zbunjivanje plijena, no domaći tvorovi to rade kad su dobre volje. Pritom često proizvode zvuk poput kokodakanja, a nije neuobičajeno da često gube ravnotežu.

4. Dok spavaju, izgledaju kao da su mrtvi
 
Novi vlasnici tako bi mogli biti vrlo uznemireni, ako ne znaju ovaj podatak, a uhvate svog ljubimca tijekom drijemanja. Oni dok spavaju leže nepomično i ne reagiraju na nikakve dodire ili zvukove. "Oni su u vrlo dubokom snu kada spavaju, a takav im je san često potreban, da se oporave od svih aktivnosti, koje ih jako umaraju."
 
5. Mogu se trenirati
 
Tvorovi su vrlo inteligentne životinje s nevjerojatnim sposobnostima za učenje. Oni se mogu istrenirati da hodaju na uzici, da se tresu i sjednu ili da koriste wc, kao mačke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.