Thai Ridgeback: Unikatni tajlandski stražar u kojeg ćete se zaljubiti na prvi pogled

Foto: Shutterstock

AKO još ne znate za njega, krajnje je vrijeme da se upoznate s ovim ljepotanom.

Njegovo je ime Thai Ridgeback, odnosno tajlandski gonič, koji se još naziva i Mah Thai Lang te definitivno spada među unikatne pasmine.
 
Tajlandski gonič može se pronaći u istočnom Tajlandu još od davnina. Tamošnji farmeri cijene ovu pasminu kao velikog čuvara, zbog njegovog zaštitničkog nagona.  Nekad je bio poznat kao "pas koji slijedi kola". Njegovo tijelo je mišićavo, a dlaka jaka i čvrsta te dolazi u 4 boje: boje kestena te crnoj, plavoj i srebrnoj varijanti.
 
Na njegovim leđima dlaka raste u suprotnom smjeru, što stvara pijavice i krugove na istima, što je vrlo istaknuto. Jezik mu je plav ili plavkasto-sive boje, ima velike bademaste oči te je rep deblji pri dnu te se sužava pri vrhu. Kad je na oprezu, na njegovom vratu stvaraju se dodatni nabori, što je posebno uočljivo kod štenaca.
 
 
Radi se o vrlo zdravoj pasmini, koja je dobar stražar, lovac i vjerni pratilac. Jak je, aktivan i ima izvrsne skakačke sposobnosti. Socijalizacija mu je potrebna, jer bez toga će čitavo vrijeme biti vrlo rezerviran prema strancima. No, trening s ovom pasminom može biti težak pa mu je potreban dominantan vlasnik, koji će imati čvrst autoritet, ali ga pokazivati na mirni način. Moraju postojati jasno postavljena pravila. Vlasnik koji ponašanje svog ljubimca neće na vrijeme ispravljati, naići će na to da će pas početi razvijati agresivne tendencije.
 
Ženke narastu od 51-56 cm u visinu, a mužjaci od 56-60 cm. Težina im varira od 23-34 kilograma. Ova pasmina preferira topliju klimu i ne može podnijeti zimu. Također, potrebno mu je puno fizičke vježbe, što obavezno uključuje svakodnevne duge šetnje. Prosječni životni vijek mu je 12-13 godina. Zahtjeva povremeno četkanje, kako bi se uklonili slojevi mrtve dlake.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.