U Zagrebu se najesen grade krematorij i groblje za kućne ljubimce

Ilustracija: Shutterstock

NAJESEN bi trebali početi radovi na izgradnji prvog groblja za kućne ljubimce u zagrebačkom Dumovcu. Prije mjesec dana riješeni su imovinsko-Pravni odnosi s državom, tako da je početak radova sve bliži, kaže gradski pročelnik za poljoprivredu Emil Tuk:

"Tako da je Grad Zagreb sada vlasnik čestice u Dumovcu na kojoj će se graditi groblje za kućne ljubimce. U tijeku je upis u zemljišne knjige navedene čestice i na jesen očekujemo da ćemo glavni projekt dati u proceduru. Stoga se nadam da ćemo na jesen krenuti u prve radove, kada ishodimo sve dozvole, što se tiče glavnog projekta".

Osim groblja, napravit će se i krematorij i park, a konačna vrijednost cijelog projekta, prema procjenama, bila bi oko 15 milijuna kuna. Tuk je objasnio kako će sve izgledati u konačnici i koliko ljubimaca će groblje primati:

"Civilizacijski doseg koji svaka metropola mora imati"


"Pa bit će oko 12.500 kazeta, cijelo groblje je koncipirano na način da se kućni ljubimci kremiraju i da se smještaju u te kazete. Pokraj toga bit će jedan spomen-park, znači to će biti jedno mjesto susreta onih koji žele obići mjesta svojih uginulih kućnih ljubimaca i koji žele udomiti životinju jer je sve smješteno u Dumovcu".

Oni koji imaju ljubimce znaju koliko će im značiti takvo mjesto, a Tuk kaže da potreba svakako postoji: "Pa naravno da je bitno, to je jedan civilizacijski doseg koji svaka metropola mora imati pa tako i Zagreb. Već dugi niz godina postoji potreba građana da svoje kućne ljubimce zbrinu na adekvatno mjesto za to, da ih zbrinu s pijetetom i poštovanjem, kako to i priliči nekome tko živi u obitelji i s obitelji dugi niz godina, a to su naši kućni ljubimci".

Grad je projekt pripremio još prije pet-šest godina, ali se čekalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sad kad je to napravljeno, završetak cijelog projekta, to jest, gotovo groblje u Dumovcu, trebali bi dočekati krajem sljedeće ili početkom 2016. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.