Upoznajte životinje s neobičnim mutacijama boja

Foto: Shutterstock, Screenshot Youtube, Facebook

DONOSIMO vam nekoliko životinjskih primjeraka s neobičnim varijacijama boja.

1. Venus
 
Za prelijepu i neobičnu Venus, mačku s dva lica, iako nije bila na DNK testiranju, vjeruje se kako je njezina mutacija rezultat stanja u kojem se jedan organizam sastoji od genetski različitih stanica. Dobra je vijest što to nimalo ne utječe na njezino zdravlje, a gospodična ima veliki broj sljedbenika na Facebooku zbog ove posebnosti.
 
 
2. Plavi jastog
 
Genetska mutacija koja se povremeno javlja kod jastoga, jest ona koja stvara prekomjernu količinu određenog proteina, koja im daje jarko plavu boju. Procjenjuje se da je oko 2 milijuna jastoga takve boje, a to su ujedno i sretni jastozi, jer takvi budu pošteđeni od kuhanja u loncu.
 
 
3. Bijeli tigar
 
Radi se o mutiranoj varijanti bengalskog tigra, a kao takvi su vrlo popularni u zoološkim vrtovima, dok su u prirodi vrlo rijetki. Česta je zabluda da su to albino tigrovi, no oni i dalje proizvode pigment eumelanin te su tako samo varijacije, kao što ljudi imaju različite boje kose i očiju.
 
 
4. Piebald piton
 
Heterokromija znači razliku u boji, a rezultat je viška ili manjka pigmenta melanina, koji koži daje boju. Rezultat je životinja na kojoj se vidi mješavina bijele s normalnom pigmentacijom. Kod ovog pitona je možda ona najljepše zastupljena, jer stvara spektakularan dizajn. 
 
 
5. Smeđa panda
 
Radi se o izuzetno rijetkim stvorenjima, koje umjesto crnih, imaju smeđe mrlje. Dosad viđene mogu se nabrojati doslovno na prste jedne ruke.
 
 
6. Crni pingvin
 
Radi se o jedinom takvom snimljenom primjerku, a njegovo stanje suprotno je od albinizma te se naziva melanizam. Naime, umjesto da im nedostaje pigmentacije, takve životinje imaju crne mrlje koje pokrivaju njihovo tijelo.
 
 
7. Zlatna zebra
 
Umjesto uobičajenih crno-bijelih pruga, ova zebra sa zlatno-bijelim prugama izgleda kao da je upravo izašla iz nekog romana punog neobičnih stvorenja iz mašte. Naziv njezinog stanja je amelanizam, što je slično albinizmu.
 

8. Rozi dupin
 
Radi se o slatkovodnom dupinu, čija roza boja dolazi od krvnih žila, koje se nalaze neobično blizu kože. Boja im može varirati od roze i sive do crne i bijele.
 
 
9. Strawberry leopard
 
Strawberry leopard poznat je po svojim posebnim mrljama, a vjeruje se kako je njegovo stanje posljedica eritrizma, koji uzrokuje povećanu proizvodnju crvenih pigmenata.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.