Važnost taurina u mačjoj prehrani

Foto: Shutterstock 

SVE do kasnih osamdesetih mnoge mačke su bile sklone zdravstvenim problemima koji su često bili fatalni. Nakon mnogo istraživanja utvrđeno je da takva zdravstvena stanja, posebno dilatacijska kardiomiopatija, nastaju kao posljedica nedostatka amino kiseline taurina koja je važna za mačke. Mačke koje su imale manjak taurina bile su sklone i problemima s očima koji su često uzrokovali sljepoću. Nakon toga, u mačju hranu proizvođači su počeli dodavati taurin. Sirovo meso također je bogato taurinom, pa je dobro mačju prehranu obogatiti sirovim mesom koje će mački dati dovoljnu količinu ove vrijedne amino kiseline. 

 
Dvije najvažnije funkcije taurina su da zaštiti mrežnicu oka od propadanja i da osigura pravilnu funkciju srčanog mišića. Bez pravilne razine taurina u prehrani mačke su sklone patiti od raznih zdravstvenih problema. Dilatacijska kardiomiopatija može biti smrtonosna, jer srčane komore ne mogu pumpati krv, koja se onda nakuplja unutar srca i može uzrokovati smrt. Ako se rano otkrije, danas se bolest može kontrolirati uvođenjem taurina u prehranu u ranom stadiju bolesti. 
 
Taurin je potreban i kako bi mačke zadržale svoju normalnu tjelesnu težinu, funkciju jetre i mišića, kao i razinu šećera u krvi. Taurin održava mačje zube i krzno. Trudnim mačka važno je davati dovoljne količine taurina kako bi se izbjegle moguće komplikacije i rođenje defektnih mačića. 
 
Normalna zdrava mačka treba 400 mg taurina po kilogramu tjelesne težine, a zrela mačka treba 500 mg po kilogramu tjelesne težine.
 
Posljedice nedostatka taurina mogu biti polagane i razvijati se s vremenom. Upravo zbog toga ponekad je teško primijetiti ove simptome:
 
gubitak daha
gubitak apetita
letargija
loš vid
neuredno krzno
problemi sa zubima
spori rast
 
Ako sumnjate da vaša mačka ima neki od ovih simptoma, posavjetujte se s veterinarom. On će vas uputiti koje nadomjestke trebate uvesti u prehranu kako bi uklonili ovaj nedostatak. Gotovo sva kupovna malja rana u sebi već ima dodan taurin, a ako želite hraniti mačku domaćom hranom, najbolji izvor taurina je sirovo meso. Mačke ne mogu preživjeti kao vegetarijanci, jer je taurin aminokiselina ključna za njihovo zdravlje i zdrav razvoj. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.