Zapadnoškotski bijeli terijer - Westie: Veliki temperamentni pas u malom tijelu

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

ZAPADNOŠKOTSKI bijeli terijer, poznati i kao Westie, malena je, ali odvažna pasmina često opisivana i kao "veliki pas u malome tijelu".

Podrijetlo


O bijelim škotskim terijerima pisalo se već na prijelazu 16. na 17. stoljeće, a vjeruje se da je nastao križanjem škotskog terijera i cairna. Dolazi, kako mi i ime kaže, iz Škotske i prvotno je uzgajan za istrebljenje raznih štetočina iz tla.

Izgled


Bijele je boje i ima tamne, prodorne oči. Uši su malo izdignute. Dlaka mu je izvana grublja, a iznutra gusta i meka. Treba ga redovito četkati i šišati. Vlasnici dlaku oko glave često ostavljaju malo dužu pa izgleda kao griva. Rep je uspravan i vrlo snažan.

Naraste od 23 do 28 centimetara te ima između šest i devet kilograma, ženke su sitnije od mužjaka.

Temperament


Ovaj energični mali pas voli interakciju i pažnju i treba mu posvetiti vremena jer zahtijeva dosta aktivnosti i igre.

Znatiželjan je i hrabar te voli trčati i juriti. Također, voli biti i tvrdoglav i pomalo arogantan pa, iako zbog veličine izgleda bezazleno, bolje pristaje iskusnijem vlasniku.

Ovaj je mališan i dobar čuvar je voli dići galamu kada primijeti da se nešto neobično događa. Općeniti voli lajati, a nije mu strano ni kopanje.

Ne slaže se s mačkama ni manjim životinjama koje obožava naganjati i ne treba mu vjerovati kad je u njihovoj blizini. S druge strane, dobro se slaže s neznancima i većom djecom, dok mu manja znaju biti prebučna. Zna biti posesivan kada su hrana i igračke u pitanju.

 

Zanimljivost

Kako su se kao radni psi znali zakopati u zemlju, naučili su vrlo glasno lajati kako bi ih ljudi mogli pronaći i iskopati lopatama, a rep im je dovoljno snažan da ga za njega možete uhvatiti i izvući iz rupe a da ga ne ozlijedite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.