Zašto psi ližu rane?

Foto: weheartit

VJEROJATNO ste nekada primijetili da vaš pas, kada se povrijedi, liže ranu. Ako ste se zapitali zašto to radi, istražili smo to za vas i došli do zanimljivih odgovor.

Sigurno ste i vi nekada kada ste posjekli prst, a niste imali sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, polizali ranu. To isto psi rade jezikom i slinom.
 
Dok je jezik mačke blago hrapav, posebno pogodan za uklanjanje prljavštine, pseći jezici su ipak drugačiji i glađi.
 
Pljuvačka u ustima psa sadrži enzime koji pomažu u liječenju:
 
Enzimi lizozim i peroksidaza pomažu u uništavanju ćelijskih zidova gram-pozitivnih bakterija, dok laktoferin, defensin i cistatin imaju antibakterijsko djelovanje. Smatra se da trombospondin ima antivirusno djelovanje, a dokazano je da proteaze u slini poboljšavaju zacjeljivanje rana. Također, u slini se nalazi i opiorfin, koji umanjuje bol.
 
Naravno, lizanje nije uvijek dobra stvar. Naime, ljubimci mogu postati opsjednuti lizanjem zdrave kože, što može biti vrlo štetno. Na jezicima i u ustima životinje nalazi se i puno loših bakterija.
 
Ponekad je teško procijeniti da li lizanje izmiče kontroli. Zato, ako primijetite da pas ima ranu, gubi dlaku ili mu se krzno prorijedilo, stalno lizanje područja se smatra pretjeranim.
 
Također, podrazumijeva se da ako primijetite bilo koji od ovih znakova, potražite pomoć veterinara.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.