Zašto vaša mačka grebe po vratima i kako da spriječite takvo ponašanje?

Foto: 123 Rf

BAŠ kao ni ljudi, ni mačke ne vole da im se vrata zatvaraju pred nosom.
 
Većina njih, tada će na to i odreagirati, na vašu žalost. Tu, prije svega, mislimo, na grebanje po njima. Ako ste pritom pomislili na to da će ignoriranje, problem s vremenom nestati, gadno ste se prevarili. Dapače, grebanje bi moglo postati intenzivnije.
 
Mačke su društvena bića i žele biti u mogućnosti komunicirati s ostalim pojedincima unutar kućanstva, bilo da se radi o ljudima, mačkama ili ostalim kućnim ljubimcima. Uobičajena je zabluda da su mačke antisocijalna stvorenja, koja preziru društvo. Također, one baš kao i psi, mogu biti itekako zainteresirane za zvukove ili mirise, koji dolaze s druge strane zatvorenih vrata. Uz to, mačke su vrlo teritorijalna bića, a ako ih se odjednom "odsječe" od područja na kojem su nekada često boravile, to može biti vrlo stresno za njih.
 
No, kako uspješno riješiti problem grebanja po vratima? Mi vam donosimo nekoliko načina.
 
1. Odvratite joj pozornost
 
To podrazumijeva nabavljanje obične grebalice ili one na nekoliko katova, s obzirom na mogućnosti. Također, u blizini iste možete staviti malo mačje trave, kako bi joj dodatno privukli pozornost, a neka grebalica bude u blizini vrata.
 
2. Vježbajte s njom
 
Npr. ako vaša mačka grebe po vratima spavaće sobe, kada vi pokušavate spavati, poigrajte se s njom prije odlaska u krevet. Neka igra bude nešto intenzivnija, kako bi ju izmorili pa neće imati toliko snage, koliko bi imala inače.
 
3. Ostavite zanimljive stvari ispred vrata
 
Prije nego zatvorite vrata, ostavite ispred njih zabavne igračke, vrećice ili kutije, u koje se mačke provjereno vole zavlačiti i slično. Sve to neka bude u službi toga da vrata više ne budu tako zabavna. Također, možete ispred vrata staviti mali krevetić, koji možete napraviti od dekica i jastuka, koji miriše po vama. Na taj način, vaša će mezimica imati osjećak kao da je i dalje s vama, na neki način.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.