Ako u vrtu sretnete ježa, ovim namirnicama ga smijete hraniti

Foto: Pixabay

JEŽEVI su bića koja možemo često susresti u našim vrtovima i dvorištima. Iako se radi o pretežito noćnim životinjama najaktivnijma u sumrak, tu i tamo dogodi se da ih u svom dvorištu ugledate i po danu. Ako se to dogodi, ne bi bilo loše znati koju im je hranu sigurno ponuditi. 

Ježevi (Erinaceidae) prepoznatljivi su po svojim bodljikavim iglicama koje im služe kao obrana od predatora. Najpoznatiji članovi ove obitelji u Europi su tamnoprsi (lat. Erinaceus europaeus) i bjeloprsi ježevi (lat. Erinaceus concolor). Ova obitelj uključuje ukupno 25 vrsta, podijeljenih u dvije potporodice: prave ježeve i gimnure, koji su poznati i kao štakorske rovke te nemaju bodlje.

Ježevi su životinje koje jedu svašta, ali najradije biraju insekte

Puževi, stonoge, gliste, gusjenice, cvrčci, žohari i slične životinje dio su njihove prehrane u divljini. No, osim toga, ono što možda niste znali jest da se hrane i paucima. S obzirom na to da su ovo životinje koje će svoj jelovnik prilagoditi dostupnoj hrani, ne čudi da će se na njihovu meniju ponekad pronaći i mali kralježnjaci poput žaba i guštera. 

Nije im strano ni hranjenje miševima, jajima koja pronađu u gnijezdima na tlu, ali i ponekim mrtvim životinjama. Ako im se za to ukaže prilika, a bolje hrane na vidiku nema, pojest će i strvinu. 

Vi im možete ponuditi voće 

Naravno, mala je vjerojatnost da ćete ovog malog posjetitelja moći počastiti cvrčkom ili sličnom životinjom, osim ako i sami imate ljubimce koji se njima hrane. Dobra vijest je da ježevi obožavaju voće. Ponekad će se dogoditi i da vam jež poželi jesti iz ruke.

Vrlo će rado pojesti jabuku, bobičasto voće i banane. Kada žive u zatočeništvu, jedu čak i suhu mačju hranu na bazi mesa, pa u slučaju da im nemate za ponuditi ništa drugo, i to će biti dobra opcija. No, ono što im nikako ne smijete dati jest čisto mlijeko ili bilo kakvu začinjenu hranu. 

S obzirom na trenutno aktualne ljetne vrućine, savjet je da zalutalom ježu čak i prije hrane ponudite svježu vodu. Lako se može dogoditi da sami neće moći pronaći izvor vode, što bi u konačnici moglo biti kobno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.