PAS U AUTU

Bezbrižno putovanje sa psom: Isplati se pripremiti

Foto: Press

IAKO je putovanje u nekim slučajevima neizbježna potreba, u ljetnim danima je to najčešće jednostavno želja za izletom i odmorom. Psi su članovi naših obitelji pa je za većinu vlasnika samo po sebi razumljivo da će i svoje ljubimce povesti na planirano putovanje.

Sigurnost je uvijek važna, a posebnu pažnju na to treba obratiti upravo na putovanju. Osim obaveznog mikročipiranja, psa je poželjno i vidljivo označiti atraktivnim i praktičnim privjescima za ogrlicu na koje možete gravirati najvažnije kontakt-podatke, a možete mu nabaviti i GPS lokator kako biste u svakom trenutku znali gdje je vaš ljubimac.

Planovi za odmor često obuhvaćaju putovanje automobilom. Neki psi su malo uplašeni kada prvi put putuju, ali na kraju će ih buka i kretanje automobila smiriti i najčešće će zaspati. Najbolje je psa još dok je štene učiti na automobil i putovanje, na način da putuje s vama na kraće relacije. Tako će se najbolje upoznati s takvim načinom prijevoza i priviknuti. Ako je moguće, nemojte psu davati sredstva za smirenje jer mogu povećati rizik za nezgodu. Ako je njihovo korištenje ipak nužno, pravi odabir može biti neko od prirodnih umirujućih sredstava, a u svakom slučaju je najbolje konzultirati veterinara koji će vam pomoći odabrati najprikladnije rješenje, individualno prilagođeno za vašeg ljubimca.

Prilikom putovanja automobilom potrebno je ljubimca smjestiti tako da to bude za njega sigurno, ali i da ne ometa vozača i suvozače, kako biste spriječili nepoželjne posljedice. Pas bi trebao putovati u prikladnom transporteru ili kavezu, iza pseće barijere koja pristaje u vaš auto ili na stražnjem sjedalu vozila opremljen opasnikom koji se pričvrsti na mjesto vezanja sigurnosnog pojasa, a da može leći. Na raspolaganju vam je raznovrsna korisna oprema za automobil koja može uvelike olakšati putovanje ljubimcu, ali i vama. Pseći kavez za putovanja treba biti dvostruko širi od vašeg psa, nešto viši i duži od udaljenosti od nosa do repa.

Napravite nekoliko stanki u putovanju kako bi ljubimac imao priliku prošetati i po potrebi obaviti nuždu, a na taj način ćete smanjiti i nervozu uzrokovanu putovanjem i ograničenim prostorom za kretanje te će ljubimac biti mirniji tijekom vožnje. Svakako ponesite zdjelicu za vodu i posudu s vodom, a vrlo su praktične upravo putne posude. Ako postoji problem bolesti vožnje, sa svojim veterinarom razgovarajte o mogućnosti davanja lijekova. Zbog sigurnosti i zaštite zdravlja ljubimca, nemojte mu dopustiti da tijekom vožnje glavu drži vani kroz otvoren prozor automobila, koliko god to neki psi voljeli činiti.

Psa nikada nemojte ostaviti samog u automobilu, naročito ako je vani toplo, niti ga ostaviti izravno na suncu, čak ni ako mislite da će to biti "samo nakratko". To ni u kojem slučaju nije bezazleno, štoviše izuzetno je opasno jer već u kratkom roku može doći do vrlo ozbiljne situacije. Sunčani udar u pregrijanim automobilima nažalost je jedan od najčešćih uzroka smrti kod pasa. Odgovoran vlasnik uvijek mora biti svjestan tog rizika i brinuti za sigurnost svog ljubimca.

Pri odlasku na odmor dobro je unaprijed se raspitati o tome gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj možete potražiti pomoć za svog ljubimca ako to bude potrebno. Preporučljivo je imati i posebnu kutiju prve pomoći za ljubimca, koja osim sterilne gaze, flastera, zavoja, dezinfekcijskog sredstva, sterilnog pokrova za opekline, treba uključivati i neko sredstvo za zaustavljanje probavnih smetnji, sredstva za rehidraciju, sredstvo za zaustavljanje krvarenja u slučaju manjih ogrebotina i porezotina, vlažne maramice, kao i zaštitno sredstvo za šape.

Baš kao i svaki putnik, ljubimac se za putovanje također treba spakirati kako bi imao na raspolaganju najvažnije potrepštine. Osim posudica za hranu i vodu, na put svakako ponesite igračke, ležaj za spavanje, ručnik za psića, vodilicu i ogrlicu, higijenske vrećice, pribor za njegu dlake (četka i češalj) i obavezno knjižicu o provedenim cijepljenjima.

Budući da nije uvijek moguće predvidjeti kako će pas reagirati u novoj sredini, svakako ćete se morati prilagođavati njegovim reakcijama. Kako biste smanjili stres dolaska u novu sredinu, odmah mu pokažite njegovo mjesto smještajem ležaja i njegovih igračaka u blizini. Dobro ponašanje obavezno nagradite omiljenom poslasticom. Za neke pse putovanje može biti uzbudljiva avantura, a dobra priprema prije putovanja vrlo je korisna kako bi sve prošlo u najboljem redu i svima ostalo u lijepom sjećanju.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.