Blizanke polarnog medvjeda ponovo su skupa nakon više od dvije godine

Foto: Facebook

DJELATNIKE zoološkog vrta u Detroitu dočekao je sretan prizor kada su se blizanke polarnog medvjeda Astra i Laerke ponovo susrele nakon što su bile odvojene više od dvije godine.  

Astra i Laerke rođene su u zoološkom vrtu u Detroitu 2020. godine, ali Laerke je ubrzo nakon rođenja morala biti odvojena od majke Suke i sestre blizanke zbog ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Nakon što se oporavila, djelatnici zoološkog vrta su je pokušali vratiti majci i sestri, ali im to nije pošlo za rukom.

"Suka je bila zaštitnički nastrojena prema Astri i agresivno se ponašala prema Laerke", rekli su predstavnici Zoološkog vrta Detroit za Live Science. Laerke su morali staviti u odvojenu nastambu kako bi je zaštitili od majke. 

Na svu sreću, Laerke je imala društvo. Dvije godine je odrastala uz Jebbieja, mladunca grizlija, koji je pronađen na Aljasci. Njih dvoje su postali glavne zvijezde zoološkog vrta i svojim prijateljstvom su rastapali srca posjetitelja.   

Astra je ove godine dobila vlastitu nastambu jer je dovoljno stara za samostalni život, što je djelatnike navelo da je ponovo upoznaju s Laerke. S obzirom na to da su prvi susreti dobro prošli, odlučili su pustiti Laerke u Astrinu nastambu. 

Predstavnici zoološkog vrta tvrde da su sestre skupa iznimno sretne. Čuvari će ih nadzirati narednih nekoliko tjedana, ali očekuju da će nakon nekog vremena početi provoditi manje vremena zajedno jer su polarni medvjedi u divljini samostalni.

Očuvanje vrste

Born Free, britanska dobrotvorna organizacija, objavila je izvještaj o problemima povezanim s držanjem polarnih medvjeda u zatočeništvu. Međutim, Polar Bears International, neprofitna organizacija za zaštitu prirode, tvrdi da zoološki vrtovi i akvariji također imaju važnu ulogu u očuvanju polarnih medvjeda.

Očekuje se da će klimatske promjene uništiti većinu divljih populacija polarnih medvjeda, možda već do kraja ovog stoljeća. U tom kontekstu, zoološki vrtovi i akvariji imaju ključnu ulogu u očuvanju i zaštiti vrste za buduće generacije.

Unatoč izazovima koje donosi držanje polarnih medvjeda u zatočeništvu, uspješna briga o životinjama može poboljšati njihovu kvalitetu života i pridonijeti dugoročnom očuvanju vrste. Primjer Astre i Laerke pokazuje kako stručnost i predanost osoblja zoološkog vrta mogu pružiti bolje uvjete za te životinje i daju nam nadu u očuvanje polarnih medvjeda.

Pročitajte više