Deset najodlučnijih pasmina pasa koje će se suprotstaviti svakoj prijetnji

Foto: Pixabay

OSIM toga što su fantastični kućni ljubimci, psi su oduvijek korišteni kao čovjekovi zaštitnici. U prošlosti, njihova je glavna uloga bila upravo ta - da štite svoju obitelj i njezino imanje. Mnoge pasmine pasa uzgajane su tako da bi imale karakterne crte koje će im omogućiti da u tome budu uspješne.

Psi čuvari morali su biti neustrašivi, snažni i spremni na borbu sa životinjama koje su nerijetko napadale stada domaćih životinja. Jedna od životinja koja je predstavljala posebnu prijetnju oduvijek je bio vuk. Na sreću, postoje pasmine pasa koje se ni danas ne bi bojale suprotstaviti ovom vještom grabežljivcu, ako bi za to postojala potreba. Evo o kojim se hrabrim i odlučnim pasminama pasa radi.

Argentinska doga

Snažna pasmina, koju se smatra jednim od najboljih izbora kada je u pitanju lov, odlikuje se velikom hrabrošću, izdržljivošću, inteligencijom, opreznošću i prijateljskim stavom prema vlasniku. Odlični su u slijeđenju zapovijedi, što ih čini savršenim ljubimcima, ali i dobrim čuvarima. Također, zbog svog snažnog ugriza i mišićave građe, u stanju su suprotstaviti se čak i vukovima.

Južnoafrički mastif

Ogroman pas, koji je izvorno uzgajan kako bi zaštitio južnoafričke farme od grabežljivaca, uključujući hijene i lavove, može dosegnuti do sedamdesetak centimetara i težiti do devedeset kilograma. Ovi impozantni psi izvrsni su čuvari stoke, a istovremeno posjeduju smirenu osobnost koja im omogućuje da se izvrsno uklope u svoju obitelj, posebno ako su i djeca dio nje. Nepovjerljivi su prema strancima i životinjama koje vide kao prijetnju. 

Doberman

Elegantni doberman poznat je kao iznimno inteligentan i odan pas. Iako se veličinom ne može mjeriti s prethodno spomenutim južnoafričkim mastifom, to nadoknađuje snagom ugriza, velikom brzinom i agilnošću.

Lako uče naredbe, a zaštitnički instinkt ukorijenjen je u njihove gene. Dobermani su prirodni čuvari svoje obitelji koji se ne bi bojali suprotstaviti nikome, pa čak ni vuku, ako bi se usudio napasti njihovu obitelj.

Šarplaninac

Šarplaninac je još jedna pasmina koja se oduvijek koristila kako bi stada njihovih vlasnika bila sigurna od grabežljivaca, kakvi su vukovi i risovi, a ponekad i medvjedi. Poznati su po svom neustrašivom stavu i tome što su uvijek na oprezu. Unatoč tome što mogu biti vrlo neovisni, kada je u pitanju zaštita onoga što smatraju svojim, neće ni trenutka dvojiti trebaju li reagirati.

Kavkaski ovčar

Pasmina neovisne naravi prvenstveno je bila uzgajana kako bi čuvala stada domaćih životinja i imanja na kojima su obitavala. Ovo je snažna i velika pasmina čija težina nerijetko prelazi sedamdeset kilograma, pa ne čudi da se koristila kao pas čuvar i radni pas. Odlikuje ih velika hrabrost i sposobnost da im ništa ne promakne, a kamoli mogući grabežljivac.

Cane corso

Atletski građeni, s velikom glavom i snažnim ugrizom, ovo su psi koji će biti savršeni čuvari. U prošlosti su, zbog svoje snage, često korišteni u borbama pasa. To se, na svu sreću, danas više ne događa, međutim, ako ste u potrazi za čuvarom koji će se suprotstaviti bilo kakvom napadaču – ovo je pasmina koja bi vam se itekako mogla svidjeti.

Bordoška doga

Ovo je pasmina koja nije sklona lajanju, vrlo je odana i zaštitnički nastrojena prema vlasniku. Mišićava građa i odlučan stav čine ih idealnim suputnicima za one koji traže psa koji će imati snage i volje suprotstaviti se svakoj prijetnji. Narav im je takva da se snažno vežu za vlasnika i nikada neće dopustiti da mu se bilo što dogodi dok je u njihovoj blizini.

Kanarski pas

Još jedna pasmina koja se, nažalost, zbog svoje snage u prošlosti koristila u borbama pasa, danas se rado nabavlja kao kućni ljubimac. Ipak, instinkt za zaštitom ostao je zapisan u njihovim genima pa će one obitelji koje nabave ovakvog psa mirno spavati, znajući da nijedan nepoželjni gost neće stići daleko bez da bude primijećen.

Poznati su po tome da će učiniti sve kako bi zaštitili svoj dom i ljude. Tvrdoglavi su i snažne volje, što znači da se neće uplašiti i povući, već će ustrajati dok prijetnja potpuno ne nestane.

Rotvajler

Mišićavi psi s izraženim zaštitničkim instinktom idealan su izbor za one koji se žele osjećati zaštićenima kamo god krenuli sa svojim psom. Rotvajler se neće libiti ukloniti bilo koju prijetnju na koju njegov vlasnik naiđe, a s obzirom na njihovu pastirsku prošlost, možete biti sigurni da će, jednako kao i vas, štititi i vaše dvorište te kuću od nepoželjnih gostiju.

Kangalski pas

Porijeklom iz Turske, kangalski pas prvi je izbor mnogih farmera koji žele biti sigurni da će njihova stada biti zaštićena pod svaku cijenu. Impresivna veličina i hrabar duh nisu jedino što ovu pasminu čini idealnim čuvarima – tu je i njihova snaga ugriza od 743 PSI. Ona ih čini psima s najjačom procijenjenom snagom ugriza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.