Deset zanimljivosti o australskim ovčarima koje možda niste znali

Foto: Pexels

PUNI energije i obdareni visokom inteligencijom, australski ovčari veoma su popularna pasmina, idealna za ljude koji uživaju u aktivnostima u prirodi. Njihova ih inteligencija i sklonost kretanju čini iznimno zanimljivim životnim suputnicima svojih vlasnika. No, jeste li znali da oni zapravo ne dolaze iz Australije ili da su ih izvorni stanovnici Amerike smatrali svetima?

Iako nose ime ovog kontinenta, australski ovčari uopće ne dolaze iz Australije

Pasmina, za koju se smatra da svoje porijeklo najvjerojatnije vuče iz Španjolske, točnije Baskije, razvijena je u SAD-u. Baski su svoje ovčare najprije doveli u Australiju, a zatim u SAD, pa su ih Amerikanci zvali australskim ovčarima. Pasmina, kakvu danas poznajemo, korištena je za čuvanje stoke, piše American Kennel Club.

U prošlosti su nosili različita imena

Ovo je pasmina koja je u povijesti nosila mnoga imena: španjolski ovčar, pastirski pas, blue heeler, bob-tail, novi meksički ovčar i kalifornijski ovčar. S obzirom na porijeklo psa, naziv španjolski ovčar vrlo je smislen.

Izvorni stanovnici Amerike smatrali su ih svetim životinjama

Postoji legenda prema kojoj je postojalo vjerovanje da su australski ovčari smatrani iznimno posebnim i svetim životinjama, kojima su čak nadjenuli naziv "oko duha". Iako njihove oči nisu baš uvijek plave, kada to jesu, obično su veoma blijede, što je ljude asociralo na ove nadnaravne entitete.

Australski ovčari korišteni su u rodeu

Poznato je da su australski ovčari, kako im i samo ime sugerira, izvrsni u okupljanju stoke. Zbog svojih fizičkih predispozicija i inteligencije, američki rančeri vrlo su ih brzo počeli koristiti u rodeu. Osim što su s lakoćom okupljali krda bikova, bili su iznimno vješti i u izvođenju trikova.

Specifične mrlje i boja dlake čine ih iznimno uočljivima

Neki australski ovčari imaju dlaku prošaranu različitim uzorcima s kontrastnim nijansama crvene i plave boje. Merle boja krzna, kako se naziva, kod pasa je uzorak specifičan po slojevima svijetlije boje osnovnog pigmenta, pomiješanog s normalnim melaninom. Američki Kennel klub prepoznao je merle kao standardnu boju kod nekoliko pasmina, među kojima je i australski ovčar.

Izvrsni su terapijski psi

Iako su uzgojeni kao ovčarski psi za okupljanje krda stoke, s vremenom su se prometnuli u izvrsne terapijske pse koji pomažu slijepim i gluhim ljudima. Njihova inteligencija omogućuje im da postižu izvrsne rezultate u mnogim područjima, pa ih se, osim kao terapijske pse, koristi i kao pse tragače, bilo da se radi o nestalim ljudima ili drogi.

Često imaju oči različite boje

Jedna su od rijetkih vrsta koje u velikom broju slučajeva imaju oči različite boje. To se stanje naziva heterokromija, a moguće ga je pronaći i kod nekih ljudi, iako vrlo rijetko. Boje očiju koje se pojavljuju su smeđe, zelene, plave, jantarne ili boja lješnjaka. Zanimljivo je napomenuti da neke jedinke mogu imati i više od jedne boje u jednom oku.

Mnogi pripadnici pasmine imaju kratke repove

Osim što se često rađaju s očima različite boje, velika je vjerojatnost da će se jedan od pet štenaca okotiti s vrlo kratkim repom. Rančeri su namjerno uzgajali pse s ovakvim repovima, jer se smatralo da će pas biti sigurniji tijekom okupljanja stoke.

Jako se linjaju

Pasmina je poznata po tome što se učestalo linja, što znači da ćete ih morati četkati barem jednom na dan. Zbog ove karakteristike, nisu osobito zahvalni ljubimci za stanove, već će odgovarati ljudima koji imaju kuću s dvorištem. Također, njezi njihove dlake bit će potrebno posvetiti dosta pažnje.

Potrebna im je velika količina mentalne i fizičke stimulacije

Iako se obično najviše govori o tome kako je australskom ovčaru potrebna fizička aktivnost, mentalna stimulacija ne bi smjela izostati. Zbog svoje inteligencije, brzo im postaje dosadno ako se vlasnici njima ne bave, pa bi nezadovoljstvo mogli iskazivati na loše načine. Potrudite se da se često igrate i trenirate s njima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.