Pritiskanje šapa na lice vlasnika neodoljiva je mačja navika. Evo zašto to rade

Foto: Shutterstock

MAČKE imaju mnoge neodoljive navike u kojima njihovi vlasnici uistinu uživaju. Pritiskanje šapica o njihova lica svakako se nalazi na vrhu popisa. Ljubitelji životinja osjećaju se posebno počašćenima kada im bilo koja od njih pristupi i poželi ostvariti kontakt, a stavljanje šapica na lice nježna je gesta koja nam može reći mnogo o tome kako se mačka trenutno osjeća.

Ključ za razumijevanje mačaka je tumačenje njihovih metoda komunikacije. Stavljanje šapa na lice vlasnika jedan je od mnogih načina na koji vam mačka pokušava nešto reći. To je sasvim normalno ponašanje i obično nije razlog za brigu. Međutim, budući da su mačke izvrsne u skrivanju boli i bolesti, važno je da vlasnici razumiju njihovo uobičajeno ponašanje kako bi otkrili sve suptilne promjene koje mogu ukazivati na problem koji mačka pokušava sakriti.

Mačka se želi igrati s vama i pokazati vam koliko joj značite

Ako mačka stavlja šape na vaše lice, a njezine su kandže u tom trenutku uvučene, možete biti sigurni da je to jedan od načina na koji vam pokazuje naklonost. Daje vam do znanja da joj je vaša blizina ugodna te da se želi nastaviti družiti..

Morate biti svjesni da su mačke društvene životinje koje se međusobno njeguju i na taj način pokazuju ljubav. Stavljanjem šape na vaše lice, mačka vas mazi na isti način na koji vi mazite nju kada ju dirate po glavi ili leđima, piše PetHelpful. Moguće je da vam dira lice kako bi vas nagovorila na igru. To čini pokretima šapa, jer upravo njih koristi kada se zabavlja s igračkama.

Možda vas označava kao svoj teritorij

Koliko god vam ovo zvučalo smiješno, postoji velika vjerojatnost da vas mačka na ovaj način označava kao "svog čovjeka". Na šapama mačke nalaze se žlijezde koje oslobađaju kemijske signale koji prenose informacije drugim mačkama.

Ovaj je razlog češći ako u kućanstvu imate nekoliko mačaka, a jedna od njih osjeća da je dominantnija od drugih te na ovaj način pokazuje da ste njezin čovjek. Također, mačka vam pokazuje da vas smatra svojom obitelji. Kako biste joj uzvratili, očešite svoj obraz o njezinu glavu ili drugi dio tijela. Tako ćete izmijeniti mirise i još se bolje povezati.

Ako je vrijeme hranjenja, moguće je da suptilno poručuje da je gladna

U slučaju da se ovo ponašanje događa prije nego što je vrijeme da je nahranite, moguće je da pristojno traži hranu. Ako je to slučaj, diranje vašeg lica šapom bit će popraćeno mijaukanjem i hitrim odlaskom do zdjelice s hranom.

Mogući negativni razlozi

Iako postoji mnogo nezabrinjavajućih razloga zašto mačke stavljaju svoje šape na vas, u rijetkim prilikama mačka vam može reći da se ne osjeća dobro. Vrlo su dobre u skrivanju svoje boli, zbog čega je ključni dio brige o mački razumijevanje njihova normalnog ponašanja kako biste primijetili bilo kakva odstupanja.

Iako vas mačka voli, morate biti svjesni da se radi o životinji koja svima postavlja određene granice. Ponekad će staviti šapu na lice vlasnika kako bi mu dala do znanja da prestane raditi nešto što je živcira ili joj je postalo neugodno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.