FOTO Imate li dovoljno dubok džep za ove pasmine?

Foto: 123rf.com, Twitter


ZA štene određene pasmine i kontroliranog uzgoja potrebno je izdvojiti određenu svotu novca. Predstavljamo vam deset najskupljih pasmina za koje ćete morati duboko posegnuti u džep. Cijena također može varirati s obzirom na državu u kojoj živite.

1. Saluki 

Poznat kao kraljevski pas Egipta kojeg su često birali lovci na zečeve i gazele zbog njihove brzine i okretnosti. Oni su dugački, visoki i mršavi psi, koji mogu težiti do 35 kg. Zbog svoje nezavisnosti i povučenosti ovi psi nisu dobra pasmina za ljude koji se prvi put upuštaju u kupovinu kućnog ljubimca. Njima je potrebno dosta kretanja na što morate biti spremni ako želite postati vlasnik Saluki psa.



2. Faraonski pas 

Usprkos svom imenu, ovaj pas potječe s Malte. Ova vrsta psa ima veoma kratku, crvenkastu dlaku i šape, kao i brkove i njušku u odgovarajućoj boji. Atletske su građe i vrlo inteligentni. Budući da su vrlo tvrdoglavi i teške naravi, dresura je velik izazov.


3. Tibetanski mastif 

Tibetanski mastif je stara pasmina  u koju spadaju neki od najvećih pasa na svijetu. Originalno potječu iz Nepala i Kine te mogu težiti i do 80 kg. Dresura ove pasmine je veoma teška jer su po prirodi tvrdoglavi i uporni. Iako se oni sada uglavnom uzgajaju u Sjedinjenim Američkim Državama, štenad koja potiče iz Nepala, ili od roditelja koji su iz Nepala, može koštati mnogo više. Rijetki crveni Tibetanski mastif prodan je po cijeni od nevjerojatnih 1,9 milijuna dolara.



4. Lowchen 


Sliče maltezerima i ostalim popularnim manjim pasminama, iako mogu biti nešto veći i teži. Iako nisu neobični izgledom, čistokrvnih pripadnika ove pasmine je jako malo. Potječu iz Francuske i Njemačke i vrlo su druželjubivi i razigrani u društvu ljudi.



5. Akita 

Ovaj pas potječe iz sjevernog dijela Japana pri čemu se ova pasmina dijeli na dvije strane – postoji japanska Akita odnosno Akita Inu i američka Akita, koja je poznata pod imenom Akita. Obje vrste su dosta skupe, pri čemu se čistokrvni psi prodaju po veoma visokim cijenama, posebno izvan Japana. Japanske Akite su nešto manje u odnosu na američke, dok obje vrste imaju slične temperamentne karakteristike.



6. Samoyed 

Zemlja podrijetla je Rusija, Zapadni Sibir. Ime je dobio prema sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Izvorni naziv je Samojedskaja sabaka. Samojed je izvanredna pasmina psa koja će kod svakoga čovjeka izmamiti osmijeh. Vrlo je druželjubiva i društvena. Zanimljivost ove pasmine je činjenica da njihova dlaka ima antialergijske osobine. U nekim dijelovima svijeta, dlaka koja njima otpadne se skuplja i koristi se kao alternativa vuni za pravljenje rukavica i šalova.



7. Peruvian Inca Orchid 


Ova vrsta psa je vjerojatno jedna od najčudnijih na svijetu. Ovi psi skoro da nemaju dlake na tijelu, osim na šapama i vrhu glave. Njihova koža je obično sivkaste boje. Iako pas bez dlake zvuči primamljivo za mnoge, važno je napomenuti da njegova koža traži mnogo njege i zaštite.



8. Azawakh 

Azawakh je jedna od nekoliko afričkih rasa koje se mogu kupiti u SAD i Kanadi. Potječu od nomadskih plemena, a obično su bili psi čuvari ili lovački psi na zečeve i gazele. Mršavi su i visoki te im je dobro vidljiva mišićna struktura.
Aktivni su te im je potrebno mnogo kretanja.


9. Rottweiler 

Porijeklom iz Njemačke, pas koji je prvenstveno uzgojen kao radni pas, kao tjerač krupne stoke i za vuču kolica. Snažni su, izdržljivi i vrlo inteligentni. Veoma teritorijalno nastrojeni, na glasu kao agresivni i nasilni, no ipak dobri obiteljski prijatelji.



10. Čehoslovački vučjak 

Za kupovinu čistokrvnog psa, vjerojatno ćete morati posjetiti Češku. Nastao je križanjem karpatskih vukova i njemačkih ovčara. Izgleda gotovo kao vuk, a ima živahnu i aktivnu narav. Veoma je društven te se kreće u čoporu. Lovački instinkt treba ublažiti ranom socijalizacijom, a poznat je i po tome što vrlo rijetko laje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.