FOTO Znate li koliko vode moraju piti mačke?

Foto: 123rf.com

MAČKE baš i nisu ljubiteljice pijenja vode, barem moje. Pokušala sam mijenjati posudice, od keramičke i plastične do inoxa, no ni iz jedne nisu pile. Starija maca ponekad popije vodu iz slavine, dok druga vrlo rijetko popije vodu iz pseće zdjelice.

Čak i kada su bile male, nisu bile sklone pijenju vode. Vole piti mlijeko i sasvim im je svejedno u kakvoj posudici se nalazi. Za razliku od mog psa, koji ima tri zdjele s vodom, njima to uopće nije zanimljivo.

Ako i vi imate macu koja ne voli piti vodu, potrudite se hraniti je konzerviranom hranom koja će joj pomoći u dobivanju tekućine. Dok su mlade, njihovi bubrezi su jaki i dobro rade, no smanjenim unosom tekućine i oni počinju stvarati probleme.

Prema mojem iskustvu, mačke više vole piti vodu koja teče nego iz zdjelice, pa ako vam mačka dođe do slavine, dopustite joj da pije toliko potrebnu vodu. Mačke su izuzetno čiste životinje te očekuju da i njihove posude budu takve.

Nudite im vodu, no mijenjajte je često da bude friška. Zbog premalog unosa tekućine kod mačaka se mogu razviti i urinarne infekcije što može izazvati velike probleme. Stoga, natjerajte svoju mačku da pije više tekućine na nekoliko jednostavnih načina. Prvenstveno, hranite je mokrom mačjom hranom koja sadrži vodu.

Ako je mačka naučena samo na suhu hranu, možete dodati nekoliko kapi vode i time je zavarati. Pokušajte promijeniti veličinu zdjelica - kao što sam napisala, jedna od mojih mačaka pije isključivo iz pseće zdjelice za vodu koja je zapremine četiri litre.

Postavite posude za vodom na više mjesta u kući. Što su posude s vodom dostupnije, mačke će ih radije koristiti. Vodu držite svježom, čistom i hladnom jer nitko ne voli piti prljavu i mlaku vodu.

Ako ništa od ovoga ne upali, možete u vodu dodati malo arome - poput tekućine iz konzerve s tunom ili sardinama, ili pileći temeljac. Možete čak i zamrznuti neke od predloženih aroma i dodavati po potrebi u vodu.

Zadnja opcija da mačka pije više vode je u slučaju da se voli igrati s vodom. Na tržištu postoje raznolike posude za vodu koje mogu poslužiti i kao igračke.

Poanta je da mačke moraju piti puno više vode nego što to čine jer će im, dugoročno gledano, manjak tekućine u starijoj dobi donijeti probleme.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.