Hot spot kod pasa: Od crvenila do bolne i upaljene otekline

Foto: Pexels

HOT spot jedno je od najčešćih kožnih oboljenja kod pasa. Pojavljuje se pretežno u ljetnim mjesecima, u razdoblju kada prevladavaju visoke temperature zraka i visoka vlažnost. Javlja se iznenada i u početku je sve naizgled bezazleno, no ako se pravodobno ne liječi, vrlo brzo može postati jako bolno i neugodno stanje.

Poznat kao akutni vlažni dermatitis, hot spot je lokalizirana infekcija kože koja se brzo razvija i može biti vrlo bolna za psa.

Hot spot je učestaliji kod pasmina kao što su zlatni retriveri, mops, engleski buldog, njemački ovčar, akita, rottweiler, samojed, bernski planinski pas, no i kod većine pasa s dugom dlakom ili podlakom zbog slabe ventilacije krzna. Iz tog razloga vrlo je bitno uočiti bilo kakvu promjenu na koži vašeg ljubimca.

Hot spot je lezija najčešće okruglastog oblika, crvene boje i oštro ograničenih rubova. Najčešće je bez dlake, samo rijetko prekrivena dlakom, vlažna je s gnojnim eksudatom i izrazito bolna te se obično širi zbog lizanja i češanja.

Neki od uzroka hot spota mogu biti alergije, iritacija kože zbog vlage, nečistoće ili znojenja, te ugrizi insekata. Također, uzrok može biti bakterijska ili gljivična infekcija te neka fizička ozljeda kao što je rana ili ogrebotina. 

No, hot spot može se pojaviti i kod pasa koji pretjerano ližu neki dio svog tijela. 

Simptomi hot spota su:

  • Crvena, upaljena koža
  • Vlažno i izlučeno područje
  • Gubitak dlake na zahvaćenom području
  • Intenzivan svrbež i grebanje
  • Neugodan miris (u slučaju infekcije)

Kako se liječi hot spot?

  • Čišćenje i sušenje zahvaćenog područja: Oko hot spota potrebno je pažljivo ošišati dlaku kako bi se omogućilo bolje prozračivanje i lakše čišćenje. Za čišćenje kože koristite blagi antiseptik ili fiziološku otopinu.
  • Smanjenje svrbeža i upale: Primjena lokalnih antiseptika može pomoći u smanjenju infekcije i upale dok u nekim slučajevima veterinar može propisati kortikosteroidne kreme ili oralne lijekove za smanjenje upale i svrbeža.
  • Antibiotici i antifungalni lijekovi: Ako je prisutna bakterijska ili gljivična infekcija, veterinar može propisati antibiotike.
  • Sprečavanje daljnjeg grebanja: Zaštitni ovratnik može spriječiti psa da liže upaljeno područje.

Kako biste spriječili nastajanje hot spotova, potrebno je redovito održavati higijenu vašeg ljubimca, što uključuje redovito četkanje, kupanje i sušenje. Psa je potrebno pregledati, posebno ako primijetite da se liže, redovito koristiti sredstva protiv krpelja i buha te ga odvesti veterinaru ako primijetite promjene na koži. 

@mangoandatlas Reply to @honeybunny0822 how to check your dog for hot spots #goldenretriever #doggo #dogsoftiktok #fyp #foryou ♬ Surrender - Natalie Taylor
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.