"I ona bi na utakmicu": Lisica šetala u blizini Olimpijskog stadiona u Berlinu

Foto: Fah

Svega stotinjak metara od Olimpijskog stadiona u Berlinu, na kojem će hrvatska reprezentacija otvoriti svoj put na Euru protiv Španjolske, skupina hrvatskih novinara je naletjela na neobičan prizor, lisicu usred bijela dana.

Lisica je bezbrižno šetala uz aleju Jesse-Owensa. Nije se dala smesti, bez obzira na brojne automobile. Nisu se pretjerano uznemirili ni slučajni prolaznici. "Lisice su posvuda po gradu, to je već postala uobičajena slika. Ne brinite, nemojte im se približavati i sve će biti OK", rekao je prolaznik za Hinu.

Lisica se kretala u smjeru Olimpijskog stadiona.

"Prošla su vremena kada su mama, tata ili možda teta donosili večeru. Trebali biste se suzdržati od hranjenja životinja, ne samo zato što je to protuzakonito i može rezultirati kaznom do 5000 eura. Hranjenje lisica moglo bi učiniti životinje previše pitomim i dovesti do njihovog agresivnijeg ponašanja u potrazi za hranom", kazao je gradski stručnjak za divlje životinje Derk Ehlert u nedavnom razgovoru za Berliner Zeitung.

Najveća prijetnja su im bolesti poput kuge ili šuge, od kojih često obolijevaju zbog blizine gradu.

Zanimljivo, prve berlinske gradske lisice uočene su 1950-ih, a sada se procjenjuje da oko 1700 lisica luta ulicama Berlina. Prije nekoliko godina dnevni list Der Tagesspiegel objavio je kako je jedna lisica "terorizirala" predgrađe Zehlendorf kradući stanovnicima obuću koju su ostavljali u svojim dvorištima.

Samo da Vatrenima ne ukrade bodove protiv Španjolske.

Pročitajte više