I psi mogu imati alopeciju. Evo što treba znati

Foto: Shutterstock

Izgled i zdravlje dlake kod pasa igraju ključnu ulogu u njihovom općem blagostanju i izgledu. Međutim, ponekad se suočavamo sa situacijom u kojoj psi ispadaju toliko dlake da postaju gotovo ćelavi. Ovaj problem poznat je kao alopecija kod pasa, a može imati različite uzroke i rješenja. U ovom članku istražit ćemo neke od glavnih razloga zašto se psi mogu suočiti s ovim problemom.

Genetika

Jedan od čestih uzroka gubitka dlake kod pasa može biti genetska predispozicija. Neke pasmine imaju veću sklonost ka alopeciji. Na primjer, kineski crested, čivava i čau-čau poznate su po tome da imaju manje dlake i veći rizik od gubitka dlake.

Dermatološki problemi

Razni dermatološki problemi mogu uzrokovati gubitak dlake kod pasa. To uključuje alergijske reakcije na hranu ili okolinu, infekcije kože (kao što su gljivične ili bakterijske infekcije), parazite (poput buha, krpelja ili ušiju) te autoimune bolesti kao što je pemfigus.

Hormonalni problemi

Hormonska neravnoteža može biti uzrok gubitka dlake kod pasa. Najčešći hormonski problem povezan s alopecijom je hipotireoza, stanje koje se javlja kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Drugi hormonski problemi koji mogu uzrokovati gubitak dlake uključuju Cushingov sindrom i hiperestrogenizam.

Stres i anksioznost

Poput ljudi, psi također mogu reagirati na stres i anksioznost gubitkom dlake. To se često događa kod pasa koji su podložni emocionalnim stresorima, kao što su promjene u okolini, razdvajanje od vlasnika ili traumatski događaji.

Loša prehrana

Prehrana igra ključnu ulogu u općem zdravlju pasa, uključujući i njihovu dlaku. Nedostatak određenih hranjivih tvari poput vitamina, minerala ili proteina može rezultirati lošom kvalitetom dlake i gubitkom iste.

Fizički oštećenja

Fizička oštećenja kože, kao što su ogrebotine, opekline ili ozljede, također mogu uzrokovati gubitak dlake u zahvaćenom području.

Ako primijetite da vaš pas gubi dlaku ili postaje gotovo ćelav, važno je konzultirati veterinara. Veterinar će moći provesti potrebne pretrage i dijagnosticirati uzrok problema. Liječenje će ovisiti o uzroku alopecije i može uključivati terapiju lijekovima, promjene u prehrani, upravljanje stresom ili druge mjere, ovisno o potrebama vašeg psa.

Važno je obratiti pažnju na zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca kako biste mu pružili najbolju moguću skrb i osigurali da njegova dlaka ostane sjajna i zdrava. Redovite veterinarske preglede i pravilna briga o koži i dlaci ključni su za očuvanje ljepote i zdravlja vašeg psa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.