Istarski kratkodlaki gonič: Pas elegantnog izgleda i dobroćudnog karaktera

 Foto: Hrvatski kinološki savez

ISTARSKI kratkodlaki gonič pas je srednje veličine vitkog i elegantnog tijela koje je prekriveno kratkom dlakom snježno bijele boje s narančastim oznakama po glavi i tijelu.

Pretpostavlja se kako su uzgoj pasmine počeli svećenici. O tome govori i najstariji dokaz o pasmini. Potječe iz razdoblja između 1327. i 1348. godine, a nalazi se u klaustru franjevačkog samostana u Dubrovniku gdje postoji kapitel s 4 psa koji prikazuju ovu staru formu goniča. Pored toga u kapeli na groblju kraj mjesta Beram (Istra), na slici "Poklonstvo triju kraljeva" iz 1474. godine naslikan je istarski kratkodlaki gonič.



Riječ je o hrvatskoj autohtonoj pasmini koju su kao svoju svojatali i Slovenci. Uzimajući u obzir navedeno kao i brojne druge povijesne dokaze najpoznatija europska kinološka organizacija FCI kao zemlju porijekla istarskog kratkodlakog goniča priznala je Hrvatsku.

Općenito riječ je o dobroćudnom psu koji nije plašljiv niti agresivan. Brzo se veže uz vlasnike, dok je prema nepoznatim osobama rezerviran.

Iako se drže kao obični ljubimci zbog odličnih lovnih osobina omiljen je kod lovaca. Izuzetno je pogodan za lov na oštrom kamenitom (krškom) terenu, ali i na svim drugim lovnim terenima na Imaju jako dobar njuh tako da ih se može koristiti i kao pse tragače.

Za koju god namjenu ga nabavili u obzir uzmite kako je riječ o izdržljivom psu punom energije koju negdje treba potrošiti.

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom.

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Cavalier King Charles španijel

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.