Jack Russell terijer, živahna pasmina koja će vam osvojiti srce

Foto: Instagram

PASMINA Jack Russell terijer sve je omiljenija. 

Riječ je o malom, bijelom psu sa šarama, preklopljenih ušiju i, ako nije podrezan, uspravnog repa. Pas je to koji plijeni pažnju svojim izgledom, no njegova istinska kvaliteta njegov je karakter.

Jack Russell terijeri su žilavi, uporni, aktivni i jako prijateljski nastrojeni. Ova energična pasmina uzgajana je kao radnički pas i još uvijek pokazuje pamet koja ga je još početkom 19. stoljeća učinila vrlo traženim psom.

Ako posjedujete Jack Russell terijera, onda trebate znati da je ovim psima potrebno puno pažnje, i da vole dobivati zadatke koje moraju ispuniti.

U nastavku donosimo tri zanimljivosti o ovoj predivnoj pasmini.

1. Ime

Jack Russell terijer dobio je ime po Johnu "Jacku" Russellu, upornom lovcu na lisice koji je uzgajao lovačke pse sredinom 1800-ih. Pasmina je otada preimenovana tri puta: Jack Russell terijer bio je prvi lovački pas kojeg je Russell uzgojio. Nakon njegove smrti pasmina je evoluirala u parsonskog terijera. Ova pasmina je imala nešto duže noge, što je namjerno napravljeno kako bi se lakše mogli kretati brdovitim predjelima u kojima su lovili. Russell terijer je najnoviji izdanak izvorne pasmine ovog terijera. Poznat je kao Shorty JRT, odnosno niski Jack Russell terijer, a ima najkraće noge od svih ostalih rodova. Ove tri pasmine izgledaju slično s nekoliko manjih razlika u visini i obliku tijela. Parsonski terijer ima kvadratno tijelo, a Jack Russell terijer i Russell terijer imaju izduženija tijela.

2. Krzno

Jack Russell terijer izvorno je imao smeđe krzno. Sada je ovaj pas gotovo potpuno bijel, što je tijekom generacija strateški napravljeno kako bi se razlikovao od divljih lisica koje lovi.

3. Aktivnost

Jeste li znali da Jack Russell terijeri mogu skočiti do visine od čak metar i pol? Ovi psi poznati su i po svojoj izdržljivosti: mogu pretrčati velike udaljenosti, mogu čak i kopati pod zemljom i danima čekati da bi ulovili svoj plijen. S druge strane to nije dobro jer može dovesti do dehidracije.