Je li plant-based prehrana sigurna za ljubimce? Evo što su pokazala istraživanja

Foto: Pexels

PLANT-BASED prehrana se temelji na biljnim sastojcima i isključuje proizvode životinjskog podrijetla. Mnoge vlasnike zanima mogu li i njihovi ljubimci usvojiti ovakav režim prehrane. Je li to zdravo? Koje su pozitivnosti ovakve prehrane, a koje mane? Što o tome kaže struka? Kako bismo što bolje odgovorili na ova pitanja informirali smo se o ovoj temi na službenim stranicama PETA-e.

"Čini se da sve više dokaza ukazuje na to da psi i mačke mogu preživjeti, i doista napredovati, na nutritivno zdravoj vegetarijanskoj i veganskoj prehrani," prema Andrewu Knightu i Madelaine Leitsberger, autorima recenzije četiriju studija u časopisu Animals. Oni su se bavili ispitivanjem nutritivne primjerenosti vegetarijanske prehrane za mačke i pse.

Jedna druga studija, pak, koja je uspoređivala zdravlje vegetarijanskih mačaka s onim mačaka na konvencionalnoj prehrani nije otkrila značajne razlike u percipiranom zdravstvenom statusu između dvije skupine.

Neki su psi osjetljivi na mesnu hranu

S obzirom na to da ponekim psima mesna prehrana može smetati, prelazak na plant-based prehranu mogao bi biti odgovor na njihove probleme. Mnoge komercijalne mesne hrane za pse i mačke sadrže sastojke koji su za njih štetni. Ovakva hrana nerijetko sadrži tvari poput pesticida, hormona, antibiotika, konzervansa, nekvalitetnih punila i dijelova životinja koji se smatraju neprikladnima za prehranu ljudi, poput samljevenog perja.

Psi se smatraju svejedima, ali mnogi trebaju taurin i L-karnitin. Oni se nalaze u sirovom mesu. Ove aminokiseline mogu spriječiti dilatiranu kardiomiopatiju kod pasmina nekih pasmina. Međutim, danas ih većina komercijalne hrane za pse, kako vegetarijanske tako i one na bazi mesa, sadrži. Ako ipak svoje ljubimce želite hraniti domaćom hranom, možete ih kupiti u obliku praha online ili u trgovini zdrave hrane.

Mačke imaju nešto zahtjevnije prehrambene navike od pasa. Vitamin A, taurin i arahidonska kiselina neophodni su za održavanje njihovog zdravlja. Danas se također nalaze u bilo kojoj visokokvalitetnoj komercijalnoj hrani za mačke, a mogu se dodati i u domaću biljnu prehranu.

Plant-based prehrana je sigurna za ljude i njihove ljubimce

Niz nedavnih studija pokazuje da se nutritivno cjelovita biljna prehrana čini sigurnom. Zapravo, ona čak može dovesti do boljih rezultata za pse, a možda i za mačke, u usporedbi s konvencionalnom hranom za kućne ljubimce na bazi mesa. Ovaj zaključak podupiru i kliničke studije i studije masovnih istraživanja.

Nakon pregleda mnogih istraživanja zaključeno je da zapravo postoji vrlo malo dokaza o štetnosti biljne prehrane na mačke i pse. Dakle, dosadašnja istraživanja sugeriraju da meso nije potrebno našim životinjskim pratiteljima na dnevnoj bazi. Plant-based prehrana se ne čini ništa manje zdravom od one mesne - dapače, čak bi mogla biti zdravija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.