Kako umiriti nervoznog ili uplašenog psa?

123rf.com

IMATI psa nije nimalo lak posao, a imati nervoznog ili uplašenog psa je još teži.

Takvi psi poseban su izazov za vlasnike te im je potrebno puno strpljenja i razumijevanja. Bilo da je vaš pas rođen sramežljiv ili je imao neka neugodna iskustva tijekom života, donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da ga opustite i umirite.

Stručnjaci smatraju kako ne bi bilo loše ni kombinirati neke od ovih savjeta, kako biste uspjeli u svom naumu.

1. Masaža

Baš kao što odgovara ljudima, ugodnu masažu neće odbiti niti jedan pas. Nemojte se obeshrabriti ako vam u početku vaš ljubimac ne dopusti da ga dodirujete na taj način. Jednom kad shvati prednosti takvog dodira, tražit će još i još.

2. Klasična glazba

Možda vi niste fan klasične glazbe, no vaš ljubimac jest. Barem tako tvrdi jedno znanstveno istraživanje, koje je potvrdilo kako zvukovi klasične glazbe umiruju pse.

3. Budite mirni

I pritom doista mislimo na vas jer vaša se energija i raspoloženje uvelike odražavaju na vašeg ljubimca, vjerovali vi to ili ne. Kada ste vi mirni, takav će biti i on pa izbjegavajte stresne situacije u njegovoj blizini što je više moguće.

4. Budite dosljedni

Psi vole rutinu. Ako se pravila stalno mijenjaju, i dotad miran pas će postati nervozan. Odredite smije li s vama dijeliti krevet ili kauč ili ne smije. Smije li pozdravljati vaše goste kada ulaze u kuću ili mora biti na svom mjestu? Objasnite i ostalim ukućanima da se pridržavaju tih pravila.

5. Mirne šetnje

Ako vašeg psa uznemiravaju ljudi, drugi psi ili automobili, što veća udaljenost između njih, psu će pomoći da se opusti. Vašem će psu tako biti ugodnije, a kasnije možete pokušati smanjiti udaljenosti, uparivanjem zastrašujućih objekata s nečim dobrim, kao npr. poslasticama, koje ćete mu davati svaki put kada se približi nekom takvom objektu te ostane miran.

Trenutno se nalazimo u situaciji kada kontakti s drugim ljudima i životinjama nisu poželjni, stoga ćete imati mirne šetnje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.