Kangal - rijetka pasmina protiv koje ni medvjedi nemaju šanse

Foto: Pixabay

KANGAL, pas prepoznatljiv po velikom i snažnom tijelu koje je prekriveno gustom dlakom različitih nijansi sive boje te crnoj maski na licu smatra se jednom od najboljih čuvarskih pasmina. Ali važno je znati da u krivim rukama ova pasmina može postati opasna za okolinu. Riječ je o izuzetno staroj turskoj pasmini o čijem porijeklu postoje brojne teorije. Jedna teorija kaže kako je prvi predak današnjeg kangala bio u vlasništvu osmanskog sultana Murata IV. koji je vladao u 17. stoljeću.

Prema legendi pas je postao sultanov ljubimac nakon što je u njegovoj palači ubio lava. Vodio ga je u vojne pohode, a tijekom jednog od njih u blizini turskog grada Sivasa pas se izgubio. Pretpostavlja se kako se pasmina razvila križanjem "izgubljenog psa" s tadašnjim psima iz tog područja i to kako bi se dobio pastirski pas za čuvanje stada od predatora poput vukova i medvjeda. Teorija postoji još nekoliko, a svima je zajedničko da kangale spominju uglavnom kao pastirske pse, za što ih se koristi i danas. Ima ih i u Hrvatskoj, ali izvan turske posebno su popularni u Velikoj Britaniji te SAD-u.

Mogu imati visinu do osamdeset centimetara, a težinu do sedamdeset kilograma. To su izuzetno veliki i snažni ovčarski psi atraktivnog izgleda. Inteligentni su, samostalni te mirnog i dobroćudnog te opreznog karaktera. Zaštitnički su nastrojeni, dobronamjerni i potpuno odani svojim vlasnicima. Kada kangali čuvaju povjerena stada ili imovinu, izrazito su oštrog karaktera, neustrašivi te brzi i odlučni. Kažu da cijeli čopor gladnih vukova nema šanse protiv takvog čuvara, kao ni najveći medvjedi.

Kangal je samouvjeren pas, sklon samostalnom odlučivanju, ali i pas čopora i zajednice. Prema životinjama i ljudima s kojima živi blagonaklon. Nije zahtjevan te je lagan za održavanje. Preporučljivo je držati ga u kući s dvorištem, no nikada na lancu jer mu je potrebno puno kretanja i slobode. Ako niste osoba od aktivnosti i šetanja, zaboravite na kangala jer je njemu toga potrebno baš puno.

Vrlo je znatiželjan te odličan i pažljiv u odnosu s djecom. Kangal je savršen pas čuvar, no ako završi u krivim rukama, može se pretvoriti u zvijer. Mnogi su ga ljudi koristili za borbe pasa i možemo pronaći brojne videe u kojima se kangali bore s drugim psima. No iskorištavati životinju  i  njezine karakteristike zbog zabave i novce užasno je i pogrešno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.