Kujica kojoj su slomili nogu dobila protezu u azilu, sada može hodati

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U AZILU za pse u Nemetinu stiglo je nekoliko pasa koji su nakon nesreća koje su doživjeli ostali nepokretni, a posebno tužna priča je ona kujice Irene, kojoj je zbog teških ozljeda amputirana noga.

Irena je stigla u osječki azil s ranama i slomljenom prednjom lijevom nogom, koja je bila toliko uništena da se nije mogla rekonstruirati.

Irena dobila protezu!!!

Pogle ti našu mišicu što je zbunjena, ništ još ne kuži, kontam da joj je skroz friki al ono, ljuuuudiiii, Irena će opet stajati na sve četiri!! ❤ Ugl gospoja je jučer bila u Ljubljani, sama išla po svoju protezu 🙂 Doktorica je htjela da dođe Irena pa da nam može odmah pokazati kako joj se proteza stavlja, da provjere dal je dobra i da, obzirom kako ona stoji, da joj sva težina preteže na lijevu nogu malkoc joj je kraća proteza ali ju trebamo sad učiti na nju, odnosno cilj je da se uspostavi ravnoteža pa se lijevo rame malo podigne. Ne bude li uspjeha produžit će joj centimetar protezu što bismo svi voljeli izbjeći obzirom da će joj onda ovaj neprirodni položaj ramena zapravo ostati al otompotom, pratit ćemo, trudit se pa vidjet kolko smo sve skupa uspješne. Ugl meni je ovo totalno ludilo jer znam kolko mi bude teško kad krećem sa Ksembom i Timorijem u šetnju a ona se gura pa gura, oće i ona a ja znam da će joj to biti prenaporno, ne može, umori se nakon 300m pa legne al sad, mic po mic, kad nauči koristit protezu to će biti ludilo! ❤ Ne samo što će moć neke stvari koje do sada nije mogla nego što će bol biti manja! Psima koji izgube prednju nogu je 100x teže nego psima koji izgube zadnju. Svo težište im je naprijed, na prsima pogotovo psi ovakve građe kao Irenica, morali smo paziti i da smršavi a to joj je pogotvo teško palo 🙂 E pa zato, iz mnogih razloga se nadam da će ova proteza čuda učiniti za Irenu! ❤ A vama hvala što ste nam pomogli da joj je omogućimo, jel vidite šta sve možemo kad smo skupa 🙂

Objavljuje Azil Osijek-volonteri u Petak, 21. listopada 2022.

Zbog težine ozljede sumnja se da je Ireni noga slomljena namjerno. Kad je stigla u azil, rana joj je bila inficirana, pa je kujica bila na rubu sepse, a nakon što je sanirana, morala je i na amputaciju noge. 

 

"Kad nauči koristiti protezu, to će biti ludilo! Ne samo što će moći neke stvari koje do sada nije mogla, nego što će bol biti manja! Psima koji izgube prednju nogu je 100 puta teže nego psima koji izgube zadnju. Svo težište im je naprijed, na prsima, pogotovo psi ovakve građe kao Irenica, morali smo paziti i da smršavi", pojasnili su iz azila.

Pas Franko također je dobio pomagalo za hodanje, no u njegovom slučaju ne radi se o protezi, već o kolicima. Franka je vjerojatno udario auto, što mu je slomilo kralješke te je ostao nepokretan.

No, sada i on uz pomoć kolica može veselo trčati po dvorištu.