Ljudi čine pse agresivnijima, kaže studija

Foto: Unsplash

VETERINARI već neko vrijeme tvrde da, suprotnom uvriježenom mišljenju, pasmina psa nema previše veze s njegovom razinom agresivnosti. Sada je nova studija i dokazala da odnos čovjeka i psa može životinju učiniti agresivnijom.

Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Sao Paulo u Brazilu, a objavljena je u časopisu Applied Animal Behavior Science.

"Agresivna ponašanja često spadaju u kategoriju neželjenih ponašanja jer su uglavnom povezana s negativnim kontekstom. Međutim, agresija ostaje važna komponenta razvoja ponašanja pasa", piše u studiji.

Istraživači su okupili nekoliko pasmina pasa, uključujući mješance. Bilo ih je ukupno 665. Pokazalo se da određene fizičke osobine poput težine utječu na agresivnost, ali da su društveni i okolišni čimbenici bolji prediktori pseće agresije.

"Rezultati naglašavaju nešto što proučavamo već neko vrijeme: ponašanje proizlazi iz interakcije između životinje i uvjeta u kojima živi", rekla je autorica studije Brizeida de Resende.

Na primjer, istraživači su otkrili da vlasnici koji svakodnevno šeću svoje pse općenito imaju manje problema s agresijom pasa. Nadalje, "teži psi manje su neposlušni od lakših". Značajno otkriće je i da "psi u vlasništvu žena manje laju na strance". Na kraju, rezultati studije sugeriraju da se pasmine s kratkim njuškama, poput mopsa, buldoga i shih-tzua, lošije ponašaju od onih sa srednjim i dugim njuškama.

Studija pruža uvjerljive dokaze koji remete dugogodišnju ideju da pasmina definira psa. Ovom studijom, prvom te vrste u Brazilu, istraživači počinju otkrivati složenost osobnosti naših omiljenih životinja.