Ljudi u Požarevcu moći će u stanu imati samo jednog kućnog ljubimca

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA DRUŠTVENIM mrežama sve je više kritika na odluku Skupštine grada Požarevca prema kojoj će vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama u stanu moći imati samo jednog kućnog ljubimca i pomladak do tri mjeseca starosti. Na vratima će morati istaknuti natpis "čuvaj se psa", a ljubimca će moći uvesti u dizalo samo ako je prazno, a životinja na povodcu, piše Noizz.rs

U obiteljskim kućama s dvorištem manjim od pet hektara moći će držati do dva psa ili dvije mačke, a onima čija su dvorišta veća od pet hektara dozvoljava se držanje po tri životinje obiju vrsta. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu držati samo ako postoji suglasnost svih sustanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan cijepiti i čipirati životinju.

Nova odluka propisuje i da opasne pasmine pasa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoljetne osobe, između 20 i 7 sati, a životinje moraju imati brnjicu, biti na povodcu i cijepljene. Vlasnik psa ili mačke kod sebe mora imati potvrdu o cijepljenju i vrećicu za izmet. Za provođenje odluke nadležni su komunalna inspekcija i policija, a kazne za njeno nepridržavanje su visoke. 

Visoke kazne za nepridržavanje odluke

Ako ne drži životinje na propisan način, pravna osoba kaznit će se sa 150.000 dinara (9670 kuna), a odgovorna osoba tvrtke sa 50.000 dinara (3220 kuna), koliko je propisana kazna i za poduzetnike. Fizičke osobe lice platit će 20.000 dinara (1200 kuna), a upola manja kazna vrijedi za šetanje opasnog psa suprotno novim propisima.

Očekivano, odluka je razbjesnila ljude koji je ne prestaju komentirati na društvenim mrežama. Smatraju da zadire u privatnost i pitaju se što s onima koji sada žive u stanu, a imaju više od jednog ljubimca, odnosno što učiniti s "viškom"?

"Što je sljedeće? Imaš 4 člana obitelji, jedan mora van. Mnogo vas je", "Što kažu za broj djece? Zna li se što? Evo mi već gledamo koje najmanje volimo", "Ne vjerujem. Čisto iživljavanje koje je najmanje u interesu životinja i vlasnika", neki su od komentara ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.