Mačke vole slijediti vlasnike čak i u kupaonicu. Evo zašto

Foto: Pexels

KUĆNI ljubimci obično vole biti u blizini svojih vlasnika kad god je to moguće. Ovo se često odnosi i na odlazak u kupaonicu kada većina zapravo voli imati mir i privatnost – pa čak i od svoje mačke. Međutim, mnogi vlasnici mačaka vjerojatno će se prisjetiti barem nekoliko situacija u kojima su se uputili u kupaonicu, a njihova ih je mačka slijedila u stopu.

Iako smo na ovakvo ponašanje ljubimaca naviknuli, možda nismo uvijek sigurni zašto to čine. Neovisno o tome smeta li vam ovakvo ponašanje vaše mačke ili ne, trebali biste znati da postoje konkretni razlozi zbog kojih vas ne želi ispustiti iz vida, čak ni kada morate na toalet.

Zaštitnički instinkt

Kada vas mačka prati i čuva dok ste u toaletu, ona vam zapravo iskazuje svoju naklonost, kaže dr. Amy Sawy za PetHelpful. Mačke su teritorijalne životinje koje imaju potrebu zaštititi sve i svakoga koga smatraju dijelom tog teritorija.

Traženje pažnje

Moguće je da vas mačka slijedi u kupaonicu jer zapravo želi vašu nepodijeljenu pažnju. S obzirom na to da u kupaonicu obično odlazite sami, bez pratnje drugih ljudi, ovo im se može činiti kao izvrsna prilika za povezivanje s vama.

Znatiželja

Mačke vole istraživati i mnogo toga će im privući pažnju, pa tako i vaš odlazak u kupaonicu. Ovo je prostorija u kojoj držite svakakve zanimljive predmete i police na koje mogu skočiti. Moguće je da ih zbog toga ova prostorija fascinira, posebno ako im inače ne dopuštate da u nju uđu.

Mačke vole rutinu

Neki ljudi na toalet odlaze u slično vrijeme svaki dan, a mačka to vidi kao rutinu koja i njoj odgovara. Ako mačku hranite prije ili poslije odlaska na toalet, ona bi vaše odlaske u kupaonicu mogla povezivati s tom aktivnošću.

Mačke imaju pojačana osjetila

Kupaonica je mjesto na kojem se pojavljuju različiti mirisi i zvukovi koje mačka ne čuje u drugim dijelovima kuće. Zbog svojih pojačanih osjetila, kupaonica im se čini posebno zanimljivim mjestom. Iako mnoge mačke ne vole kupanje, zvuk vode koja curi iz pipe mnogima je iznimno zanimljiv. Otkrijte koje mačke vole vodu ovdje.

Uspostavljanje dominacije

Nešto manje simpatičan razlog mogao bi biti to da mačka možda iskušava vaše granice, piše PetHelpful. Mačke vole hijerarhiju, pa zato na sve načine pokušavaju ustanoviti kako ih vidite i koje granice će moći prijeći, a kojih se moraju strogo držati.

Stres

I mačke doživljavaju stres, a njihova prošla iskustva ovdje igraju veliku ulogu. Ako ste udomili mačku koju je netko ranije ostavio, moguće je da vas slijedi i u kupaonicu kako bi se uvjerila da neće ponovno biti ostavljena. Također, ako se nedavno dogodila neka velika promjena u kućanstvu - došli su vam gosti, dobili ste dijete, preselili ste se, itd., moguće je da je mačka pod stresom i da u vama traži utjehu.

Sve su mačke različite pa će svaka od njih imati i drugi razlog zašto vas slijedi

Vlasnici mačaka znaju da je svaka njihova ljubimica posebna, pa kao takva ima i različite motivacije kada je u pitanju praćenje svog čovjeka u kupaonicu. Ovisno o tome kakvog je karaktera i što se trenutačno događa u njezinom životu, mačka će imati razlog zbog kojeg vas slijedi.

Bez obzira na to prihvaćate li stalnu prisutnost svoje mačke ili joj postavljate granice, ključno je pokušati razumjeti zašto to radi. Upamtite, čak i kada to znači manje privatnosti, njihova odanost obično je dokaz ljubavi i želje da budu u vašoj blizini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.