Majmunica odbijala napustiti posvojenog sina koji je umro

Foto: St. Andrews University

KAD je Thomas umro, Noel je došla do njegovog beživotnog tijela i dugo kraj njega sjedila. Ovoj mami čimpanzi je on bio poput sina. Nakon što je njegova majka umrla prije nekoliko godina, Noel ga je "posvojila" i brinula o njemu kao da je njeno dijete. Zbog toga je nakon njegove smrti bila jako tužna.

Gledala ga je sa svojom kćerkom Ninom s kojom živi u jednom specijaliziranim skloništu za divlje životinje u Zambiji. U jednom trenutku je otkinula malo trave, otvorila njegova usta i gurala je kao da ga očajnički pokušava zamoliti da se probudi i pojede nešto. Neki stručnjaci kažu da ga je na taj način možda i pripremala za pogreb.

Znanstvenik Edwin van Leeuwen je istaknuo kako njena pažnja i zaokupljenost njegovim tijelom dokazuje veliku ljubav prema posvojenom sinu. Radnici skloništa su joj pokušali dati hranu i na taj način je odvojiti od beživotnog tijela, no ona ga nije htjela napustiti. Tako su dokazali da su čimpanze u nekim stvarima po ponašanju vrlo slične ljudima.

Otkriveno je da je Thomas umro od virusne i bakterijske infekcija pluća. Mama Noel nije bila jedina koja je pokazala da je tužna. Kasnije su došle i druge čimpanze i dugo ga promatrale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.