Mali pas s velikim osmjehom: Upoznajte najnoviju pasminu Američkog kinološkog saveza

Foto: Shutterstock

Malen je rastom, jako aktivan i poznat po širokom osmijehu. Upoznajte Lancashire heelera, najnoviju pasminu priznatu od strane Američkog kinološkog saveza. Organizacija je u srijedu objavila da je ova rijetka pasmina sada i službeno priznata, čime joj se otvaraju vrata za sudjelovanje u izložbama diljem SAD-a.

Ovu pasminu odlikuje dugo tijelo i kratka dlaka, često crne i žutosmeđe boje. Čvrsto je građena i izgledom podsjeća na manje korgije. Lancashire heeleri u prosjeku teže 7.7 kilograma. Kroz povijest bili su pomoćnici na farmama, gdje su tjerali stoku i štakore. Potječu iz Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se sada smatraju "ranjivom domaćom pasminom" kojoj prijeti izumiranje.

"Oni su vrlo inteligentni i aktivni mali psi, u čijoj je blizini ugodno boraviti", rekla je uzgajivačica Patricia Blankenship.

U službenom opisu pasmine stoji da je hrabra, sretna i privržena vlasniku te je poznata po osmijehu koji se ponekad pojavljuje na licu psića.

Britanski kinološki savez posljednjih je godina u svoj registar dodavao u prosjeku samo 121 Lancashire heelera godišnje, a Američki kinološki savez kaže da ih u svijetu postoji samo oko 5000.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.