Mogu li životinje imati prijatelje? Evo što kaže znanost

Foto: Unsplash

U PRIRODNOM svijetu, prijateljstva nisu ograničena samo na ljudsku vrstu. Iako mnogi vjeruju da su ljudska prijateljstva jedinstvena zbog svoje složenosti i emocionalne dubine, sve veći broj istraživanja otkriva da i životinje mogu uspostavljati trajne, uzajamno korisne veze.

Muški dupini, koji koriste spužve tijekom lova, druže se s drugim mužjacima koji love na sličan način. S druge strane, slonovi imaju specifične pozdrave za svoje poznanike, dok primati njeguju druge primate s kojima su bliski, čak i ako nisu u krvnom srodstvu.

"Jedinke razvijaju društvene odnose kako bi se snašle u svom okolišu", rekla je za Live Science Delphine De Moor, postdoktorandica bihevioralne ekologije sa Sveučilišta u Exeteru. Kod izrazito društvenih životinja, odnosi su definirani različitim razinama povjerenja i intimnosti. Ponavljanje pozitivnih interakcija dovodi do rasta povjerenja, a ako je novonastala veza stabilna, dugotrajna i uzajamno korisna, riječ je o prijateljstvu.

Foto: Unsplash

Catherine Crockford, direktorica istraživanja u Francuskom državnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Lyonu, izjavila je da neurokemija igra veliku ulogu u jačanju ovih veza. Kod primata dolazi do oslobađanja tzv. hormona ljubavi, oksitocina, kada njeguju svoje prijatelje.

Isto tako, njegovanje prijatelja smanjuje hormon kortizol, koji je povezan sa stresom. No, kada primati njeguju članove grupe s kojima nisu bliski, ne dolazi do promjene razine kortizola.

"Jedinke koje uspijevaju održati ove snažne veze, duže žive, imaju više potomaka i pokazuju manje znakova stresa", rekla je Crockford.

Bliska prijateljstva povećavaju šanse za preživljavanje

Održavanje prijateljstava ima pozitivan učinak i na druge vrste životinja. Primjerice, orke sa svojim prijateljima dijele informacije o tome gdje pronaći hranu, tako da orke koje imaju snažne veze s drugim članovima jata nisu sklone umiranju od gladi. Isto tako, hijene koje imaju puno prijatelja brže napreduju u svom čoporu.

Foto: Unsplash

No, neke životinje sklone su rizičnijem ponašanju kako bi pomogle prijateljima jer su spremne žrtvovati vlastitu dobrobit. Vampirski šišmiši podijelit će nedavno progutanu hranu ako im prijatelj pati od gladi. Nadalje, čimpanze nakon smrti prijatelja ponekad posvajaju njihovu djecu, iako im je to samo dodatni teret.

Prijateljstva između različitih vrsta

Uzajamno povjerenje može se razviti i između različitih vrsta. Znanstvenici su 2022. godine otkrili da čimpanze i gorile u Republici Kongo formiraju prijateljstva koja traju po nekoliko desetljeća.

U nekim slučajevima, životinjska prijateljstva nastaju ljudskom intervencijom. Mačke i psi koji dijele dom često razvijaju bliske veze, kao i različite životinjske vrste koje dijele nastambe u zoološkim vrtovima.

via GIPHY

Crockford napominje da dokazi o prijateljstvu među životinjama, posebice među primatima, bacaju svjetlo na evoluciju koja je oblikovala ljudsku sposobnost za sklapanjem prijateljstava.

"Ti mehanizmi su duboki i drevni", rekla je. "U današnje vrijeme, kada postoje druge stvari kojima ljudi mogu dati prednost nad prijateljstvima - poput novca, slave ili klikova - to je zaista lijep podsjetnik da je temeljni dio nas dizajniran za sklapanje prijateljstava. Ako možemo imati prijatelje i ako smo ozbiljni oko održavanja prijateljstava, živjet ćemo duže, biti zdraviji i nećemo biti pod tolikim stresom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.