Muzej grada Zagreba otvara vrata psima, ulaz će za njih biti besplatan

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL na naslovnoj fotografiji nije muzej iz teksta)

MUZEJ grada Zagreba će od utorka, na Svjetski dan zaštite životinja, otvoriti vrata posjetiteljima u pratnji pasa, čime će se pridružiti nekolicini hrvatskih i brojnim svjetskim muzejima koji su vrata otvorili onima koji dane provode u društvu čovjekovog najboljeg prijatelja. 

Besplatan ulaz za pse

Svjetski dan zaštite životinja ujedno je i početak projekta otvaranja vrata Muzeja grada Zagreba posjetiteljima u pratnji pasa i na taj dan ulaz im je besplatan, pa su vlasnici pasa koji su i ljubitelji povijesti pozvani da posjete MGZ te povedu ljubimce i prošeću stalnim postavom.

Ulazna vrata Muzeja grada Zagreba bit će od 10 sati obilježena znakom "psima dostupan muzej" te će primiti prve posjetitelje u pratnji pasa. Za dlakavce su u MGZ-u pripremili poslastice jer to je, kažu, njihov praznik.

Ravnateljica Muzeja Aleksandra Berberih Slana mjesec dana prije preuzimanja nove dužnosti u Muzeju grada Zagreba, kao predsjednica Udruženja slovenskih muzeja, koordinirala je i na Međunarodni dan muzeja predstavila nacionalni projekt "Psima dostupan muzej".

Kao vlasnica dva psa i muzealka, izrazila je zadovoljstvo da su zaposlenici Muzeja grada Zagreba sami predložili i podržali uvođenje dostupnosti muzeja vlasnicima pasa.

Pas će morati biti na povodcu

Tajnik Hrvatskog kinološkog saveza Bojan Mataković zadovoljan je što je Muzej prepoznao potrebu za dog-friendly mjestima u gradu, kao i nadu da će ponukani ovim primjerom i ostali muzeji diljem Hrvatske širom otvoriti vrata građanima i njihovim najboljim četveronožnim prijateljima.

Kao partner u projektu dog-friendly muzeja, Hrvatski kinološki savez pomogao je pri usvajanju muzejskog bontona za posjetitelje u pratnji pasa. Tako će sukladno bontonu u Muzej moći ući psi u pratnji odrasle osobe koja plati ulaznicu, pri čemu se ulaznica plaća samo za posjetitelja, ne za psa. 

Dobrodošli su samo odgojeni i poslušni psi. Pas će morati biti na povodcu, a vlasnik će preuzeti odgovornost za svu eventualnu nastalu štetu, napomenuli su iz MGZ-a.

Ako pas u Muzeju obavi nuždu, vlasnik će očistiti za svojim ljubimcem i o tome će obavijestiti osoblje Muzeja. No bez straha jer radnici Muzeja vole pse i znaju da se takve situacije mogu dogoditi, dodali su.

U nekim situacijama ljubimci ipak neće smjeti ući u muzej

Premda su psi dobrodošli, zbog njihove dobrobiti i sigurnosti svih posjetitelja psi neće moći ući u Muzej tijekom otvorenja izložbi i posjeta većih grupa posjetitelja.

Muzej također zadržava pravo zabraniti ulaz opasnim psima, odnosno životinjama koje pokazuju napadački stav prema ljudima, kao i psima koje vlasnik ne može obuzdati i držati poslušnima. Službeni psi u Muzej mogu ući bez obzira na okolnosti.

Iz MGZ-a su zamolili vlasnike da prije posjeta muzeju pse nahrane, dobro prošeću i pobrinu se da obave nuždu te su izvijestili da će članovi Hrvatskog kinološkog saveza uz pratnju psa do kraja 2022. imati popust na ulaznicu.