Napuštenih životinja ima svakim danom sve više, a danas se obilježava njihov dan

Foto: 123rf.com

DANAS je Svjetski dan napuštenih životinja, dan za dodatno suosjećanje, brigu i pomoć onima koji su u nevolji. Točan broj napuštenih životinja u Hrvatskoj se ne zna, no procjena je da godišnje ima oko 15.000 napuštenih pasa.

Broj ostalih životinja se ni približno ne zna. Iako je donesen novi zakon, azili i udruge su zatrpani svakodnevnim pozivima i čini se kako ta brojka raste, umjesto da je u padu. Mikročipiranje je obavezno od 2014. no i dalje se pronalaze psi bez čipa.

Samo u Međimurskoj županiji u romskim naseljima ima preko 1500 nezbrinutih pasa, kažu iz azila u Čakovcu. Pretpostavka je da oko 75% ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom.

Svi znamo da je čovjek davno pripitomio psa da mu pomaže i bude društvo i psi su ispunili ono što se od njih tražilo. No čovjek svoje obveze prema psu ne obavlja, a neodgovorno vlasništvo i mnogi napušteni psi su dokaz.

Mi izabiremo svoje ljubimce, a one oni nas. Trebali bismo biti odgovorni jer oni od nas ne traže puno. Za samo malo ljubavi, pažnje, hrane i topli dom psi nam postaju najbolji prijatelji, no nekim ljudima to nije dovoljno pa ih napuštaju kao da su stvari.

Ostavljaju ih u šumama, nasred ceste i na smetlištima. Odbacuju odgovornost zaboravljajući da se radi o biću koje nas bezuvjetno voli.

Zajedno možemo pomoći napuštenim životinjama da pronađu novi dom ili da se barem na kratko osjećaju voljeno.

Ako vidite takvu životinju ponudite joj hranu, vodu, ako možete dopustite joj da prespava kod vas na toplome i javite se nekoj od lokalnih udruga ili azila da vam pomognu pronaći novi dom tom stvorenju.

Ovaj dan obilježava se kako bi se podigla svijest društva prema životinjama, potaknula odgovornost i aktivno vlasništvo. Pokušajte imati suosjećajna prema tim životinjama jer one ne žele biti napuštene.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom èlanku vezanom uz kuæne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.