Neki psi jedu izmet! Znate li zašto i kako to spriječiti?

Foto: www.123rf.com

NEŠTO što je za pse potpuno nenormalno ljudi često tumače kao normalno, dok s druge strane neka normalna pseća ponašanja smatraju nenormalnima. Jedno od takvih jest koprofagija odnosno pseće jedenje izmeta.

Sandra Ilievski, instruktorica i savjetnica iz Urban Pet-a, centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa pišući o koprofagiji navodi kako psi jedu vlastiti, ali i izmet drugih pasa odnosno drugih životinja.

Je li pseće jedenje izmeta opasno?

U većini slučajeva nije, ali može postati jer putem izmeta pas može dobiti crijevne parazite ili se zaraziti bolestima poput parvovirusa ili hepatitisa.

Zašto pas jede izmet?

Navodi kako je povremeno jedenje izmeta kod pasa normalno jer su psi tijekom evolucije, umjesto da love, kako bi sačuvali energiju potrebnu za preživljavanje počeli sakupljati ostatke tuđe lovine, uključujući izmet.

Također, normalno je da kuja jede izmet vlastitih štenaca. Čini to instinktivno kako bi prostor u kojem borave štenci bio čist. Štenci ponekad jedu izmet jer su znatiželjni i vole pojesti sve na što naiđu. Većina će s vremenom prestati, ali ako se psu svidi okus to će im prijeći u naviku.

Kada jedenje izmeta postaje problem?

Kad psi to čine STALNO i opsesivno.

Uzroci koprofagije su:

Glad

Psi koji jedu jednom dnevno, a jedu izmet možda traže dodatni obrok jer kako navodi Urban Pet jedenje izmeta učestalije je kod pasa koji su gladni, ne hrane se redovito ili su izgladnjivani.


Prehrana

Također, do jedenja izmeta dolazi ako se pas dugoročno hrani neodgovarajućom hranom, pogotovo ako ista sadrži visok postotak masnoća. Ako u hrani nedostaje određenih nutrijenata psi će je potražiti u tuđem ili vlastitom izmetu.

Frustracija, dosada, nervoza, stres, anksioznost

Koprofagija se može javiti ako pas živi u neadekvatnim uvjetima. Primjerice, psi koji duže žive u boksu ili na lancu ne mogu se normalno kretati, a samim time niti normalno obavljati nuždu.

Izmet će početi jesti kako bi očistili prostor u kojem žive. Izmet često jedu i psi kojima je dosadno, koji se osjećaju usamljeno i zapušteno.

Također, koprofagija se javlja kod pasa koji su nervozni, prestrašeni li pod stresom.



Oponašanje

Pretpostavlja se kako neki štenci jedu izmet oponašajući majku koja to također čini. Neki psi oponašaju i druge pse koji to rade, a ponekad psi jedu izmet iz znatiželje jer ih zanima to što njihov vlasnik skuplja.

Zdravstveni problemi ili stanja

Uz sve navedeno urok može biti zdravstveni problem ili stanje. Primjerice, crijevni paraziti iscrpljuju organizam psa te iz njega crpe psu potrebne nutrijente.


Osjeti li glad, a nema hrane iste može potražiti u izmetu. Bolesti koje su povezane sa psećim jedenjem izmeta su: dijabetes, problemi sa štitnjačom i gušteračom.

Kako psa spriječiti da jede izmet?

Univerzalnog rješenja nema, piše Urban Pet, a kao najučinkovitije rješenje navodi držanje psa pod nadzorom i sprečavanje da tijekom šetnje jede izmet. Također, psa se može naučiti da ne sakuplja stvari s poda.

Ako je jedenje izmeta učestalo i opsesivno obavezno posjetite veterinara kako bi kao uzrok isključili eventualne zdravstvene probleme i stanja. Također, pazite čime hranite psa odnosno na nutritivnu vrijednost obroka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.