Netko ubija mačke na Šolti, mještanin nudi 1000 eura za informaciju o počinitelju

Foto: 123rf/Instagram

U GORNJEM SELU na Šolti netko već mjesecima ubija mačke i druge kućne ljubimce, a u posljednjem smrtonosnom pohodu ubio je četiri mace koje su uginule u teškim mukama.

Nepoznata osoba baca otrov, mještani pretpostavljaju da se radi o otrovu za miševe, pred ulazna vrata stanovnika. Ostavlja ga u dvoranama, kontejnerima, ispod grmlja ili stabala. Osim što ubija mačke, u veliku opasnost dovodi i ostale stanovnike, posebno djecu koja se slučajno mogu otrovati.

Prije nekoliko dana Waltraud Irion Nikolić i njezinu suprugu Braslavu Nikoliću ubijena je kućna ljubimica, minimalno tisuću eura vrijedna norveška planinska mačka Kitty. Supružnici su odlučili preko mjesne oglasne ploče obavijestiti sve da će za točnu informaciju o osobi koja truje životinje dati 1000 eura nagrade.

''Tisuću eura ćemo dati onom tko nam otkrije identitet trovača. Hoćemo. Stavili smo taj oglas na ploču tražeći tog bolesnika ili bolesnicu, ali netko ga je odmah skinuo kako bi prikrio tragove. Dosta je više terora, danima nailazimo na lešine ispod auta, grmlja, s pjenom na ustima, zgrčene u boli. Uz ovu našu, otrovane su i tri mačke naših susjeda i još nekoliko njih iz Rakove. Ako drugi budu šutjeli, mi nećemo, neka svi čuju da se ovdje šeta bolesnik. Sve sam prijavio nadležnim službama, a saznam li ime, pravdu ću tražiti zakonskim i sudskim putem", kazao je Braslav za Slobodnu Dalmaciju.

Supružnici Nikolić su veliki ljubitelji životinja i trenutačno imaju sedam mačaka o kojima brinu na najbolji način. Za pomoć su se obratili veterinarima i splitskoj policiji, koja je urgentno poslala svog djelatnika u Rakovu da vidi što se to tamo događa.

Njihovu priču i ogorčenost situacijom potvrdila je i Blaženka Civadelić, umirovljena školska ravnateljica.

"Ovo ne radi ljudsko čeljade, to je monstrum. Imala sam šest mačaka u dvoru, sve sam ih sterilizirala, vodila veterinarsku brigu, hranila ih i čuvala. To su bili i radost i veselje mojoj unučadi. Otrovali su ih. Hranila sam i mačke svojih susjeda Irion i Braslava dok su u Njemačkoj. Sve su ih ubili. U godinu dana u teškim je mukama skončalo njih deset. Evo samo u zadnja četiri dana četiri, od toga tri moje", kazala je.

"A koliko ih ima što ih ubiju i u kesama bace okolo, samo hitnu u polje. Pa može li to napraviti normalan čovjek? To je bolesna osoba. Što je sljedeće, hoćemo li imati otrovanu djecu? Čeka li nas to? Cijeli je sustav zakazao. Ti ljudi ne shvaćaju da dok imamo mačke, oko kuće nema miševa, zmija, gušterica, žaba... Mačke su te koje nam čuvaju dvorove. I ta osoba, koja nije čovjek, živi tu negdje pokraj nas. Ne prestaje s trovanjem, možda i sada baca otrov", upozorava Blaženka.

Braslav ističe kako su zbog svojih maca i ranije imali osude šoltanskih susjeda. I da je jedna od njih njegovoj supruzi, danas u 70-im godinama, uz dernjavu dobacila kako bi joj bilo bolje "rađati dicu nego ranit mačke".

"Ženi od 70 godina tako nešto govoriti, ne da je to sramotno i prosto, nego nije ni normalno. Ok, možda se nekome ne sviđa da mi brinemo o napuštenim životinjama, da ih hranimo i udomljavamo. Ali da netko dira u njih, presudi im kao našoj Kitty, nećemo dopustiti. Zato sam se obratio policiji i ustrajat ću na tome. Zato smo spremni za provjereni dokaz o bolesniku, mučitelju životinja, dati tisuću eura. Ponuda stoji", poručio je Nikolić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.