Orke potapaju jahte na španjolskoj obali

Foto: Unsplash

ORKE su napale i potopile treći brod na području obale Pirenejskog poluotoka, zbog čega stručnjaci vjeruju da se ovakvo ponašanje počelo širiti među ostatkom populacije. 

U najnovijem incidentu, koji se dogodio 4. svibnja, tri orke su uništile kormilo jahte u Gibraltarskom tjesnacu, donosi Live Science. "Manje orke su tresle kormilo na stražnjoj strani broda, dok se velika punom brzinom zaletavala u bočnu stranu broda", izvijestio je kapetan jahte Werner Schaufelberger.

Prema njegovom svjedočenju, manje orke su oponašale veću, što ukazuje na učenje promatranjem i imitacijom. Takvo nešto je tipično za orke jer su socijalne životinje koje međusobno prenose znanje. 

Ovako agresivno ponašanje orki u Gibraltarskom tjesnacu je započelo 2020. godine, a postaje sve češće, prema istraživanju objavljenom u časopisu Marine Mammal Science. Napadi se uglavnom odnose na jedrilice, a orke strateški uništavaju kormila brodova.

Biolog Alfredo López Fernandez, jedan od autora studije, izjavio je da je dosad zabilježeno oko 500 ovakvih napada na brodove, a zasad su potonula tri broda. Ovaj porast agresivnosti prema brodovima je recentan fenomen i ne znaju točan uzrok ovakvog ponašanja.

Istraživači misle da je traumatičan događaj mogao potaknuti promjenu ponašanja kod jedne orke, a ostatak populacije ju je počeo imitirati. "Orke to čine namjerno. Ne znamo podrijetlo ni motivaciju, ali defenzivno ponašanje, koje je utemeljeno na traumi moglo bi biti korijen ovakvih napada", objasnio je López Fernandez.

Stručnjaci sumnjaju da je ženka orke, koju su nazvali Bijela Gladis, doživjela traumatičan događaj - sudar s brodom ili zarobljavanje tijekom ilegalnog ribolova - što je pokrenulo promjenu u ponašanju. Orke su društvene životinje koje lako uče i ponavljaju ponašanje drugih jedinki, što podržavaju rezultati istraživanja iz 2022. godine.

Ovako neobično ponašanje orki moglo bi biti i igra ili trend - ponašanje koje je pokrenula jedna ili dvije jedinke, a koje su privremeno prihvatile druge. "One su nevjerojatno znatiželjne i zaigrane životinje", rekla je istraživačica orki Deborah Giles.

Kako broj incidenata raste, postoji sve veća zabrinutost za mornare i za populaciju orki s područja Gibraltara, koja je kritično ugrožena. Posljednji popis iz 2011. godine zabilježio je samo 39 orki na tom području. "Ako se ova situacija nastavi ili pojača, to bi moglo postati pravi problem i  za sigurnost mornara i očuvanje ove ugrožene populacije kitova ubojica", upozoravaju istraživači.