Oscar - prvi pas koji je prošao 1100 km staze Via Adriatica

Foto: Mihael Strle/Toni Opačić/Marko Lorenzo Blaslov

AKO ITKO dokazuje da je pas čovjekov najbolji prijatelj, to je Oscar, koji je sa svojim čovjekom Mihaelom prešao 1100 km od Istre do Prevlake. Postao je tako prvi pas koji je prešao stazu Via Adriatica od početka do kraja.

Mihael i Oscar zajedno su prije tri mjeseca krenuli s rta Kamenjak i propješačili najviše hrvatske planinske vrhove, sve do Prevlake. Oscar je Mihaela vjerno pratio od početka do kraja.

S njim se popeo i na snijegom okovanu Dinaru, gdje su ih dočekali skoro pa alpski uvjeti. Iako je pravi osjet temperature bio i do -20 Celzijevih stupnjeva, Oscaru (snježnom psu, kako ga Mihael u šali zove) to nimalo nije smetalo.

Sa svojim šlapicama na šapama popeo se na najviši vrh Hrvatske, Sinjal, i dokazao da je vjerojatno najhrabriji pas u Hrvatskoj, ali i šire. "Veoma je prilagodljiv, nevjerojatan je. Obožava snijeg, igra se, uživa u njemu. Nabavio sam mu šlapice za hladnija područja, da mu se šapice ne smrzavaju, ali zasad se super snalazi. Zapravo mi je jako drago da sam ga ipak poveo sa sobom jer on zaista gušta", hvalio ga je Mihael.

S vukom se poželio - poigrati

Nije se plašio ni onih noći kada su sami spavali u šatoru pod vedrim nebom i uz pokoje šuškanje iz šume.

"Oscar se na početku bojao svakog šuškanja u planini, znao mi je čak skočiti i u krilo od straha. Međutim, sad je već hrabar pa se uopće ne obazire na zvukove prirode noću", rekao nam je još u studenom Mihael, kojemu je njegov voljeni četveronožni ljubimac bio jedina stalna pratnja u ovoj avanturi.

Hrabro se susretao i sa psima ovčarima koji su na Velebitu čuvali stoku, a na samom početku puta, još u Istri, susretao se i s bikovima, s kojima je brzo naučio kohabitirati. I ne samo to! Na Velebitu je sreo i vuka s kojim se - poželio poigrati. "Srećom, vuk nije bio zainteresiran", prisjetio se Mihael.

Oscar je na putu imao i svoju malu opremu. U bisagama je nosio svoje osnovne potrepštine, a najdraže mu je bilo kad bi se noću mogao zavući u vreću za spavanje sa svojim gazdom.

Na nekim dionicama puta imao je i društvo, kada bi ih dočekali Mihaelovi prijatelji sa svojim psima. Na Klisu je bio glavna zvijezda susreta s članovima Udruge Remisija te se rado poigrao s djecom i ostalim psima koji su ih tamo dočekali.

A ako ste mislili da ga je čitava ova avantura izmorila... Oscar s Mihaelom nastavlja dalje. "Mislim da će to biti neka vrsta aktivnog odmora. Ne mogu zamisliti da sad ležim tjedan dana i ništa ne radim. Planiram uskoro ponovno u planinu, na snijeg. Nemam ni želju zatvoriti se u kuću nakon ovoliko vremena provedenog vani, želim vidjeti bliske ljude i provesti vrijeme s njima", rekao nam je Mihael na kraju njihovog puta, a sretnim lavežom bi to sigurno potvrdio i Oscar, ujedno i prvi pas koji je gostovao i u RTL Direktu.

Cijeli Mihaelov i Oscarov put mogli ste pratiti na Indexu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.