Oprez! Otrovne zmije u Hrvatskoj još ne spavaju zimski san

Poskok ( Foto: Zg Zoo)

 BOJITE se zmija? Za vas imamo loše vijesti. Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine poremetile su životinjski svijet.

Mnoge životinje koje bi u ovo vrijeme već trebale spavati zimski san još uvijek su aktivne. Među njima su i zmije koje u hibernaciju (zimski san) obično odlaze krajem rujna/početkom listopada.



Riđovka ( Foto: Zg zoo)

Bude se u proljeće kad temperatura zraka raste iznad 15 °C. No, ove godine visoke temperature omogućile su im još malo uživanja na suncu.

Prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode na području Hrvatske živi 15 vrsta zmija. Svih 15 vrsta zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode i zabranjeno ih je ubijati.

 Planinski žutokrug ( Foto: Zg Zoo)

Od ukupnog broja samo tri su otrovne: poskok, riđovka i planinski žutokrug.

Kako prepoznati otrovne zmije?

Foto: www.ursiniimacrops.com

Gdje žive hrvatske 'otrovnice'?

Posok je prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode rasprostranjen posvuda osim u kontinentalnom dijelu omeđenom Savom i Dravom istočno od Medvednice, Ivančice i Kalnika.

Posebno je čest na jadranskoj obali uključujući otoke i nije vezan uz određenu nadmorsku visinu nego ga se može naći od razine mora do najviših vrhova Dinare.

Od otoka ne nastanjuje Rab, Dugi otok i Korčulu, podaci sa Cresa i Lošinja su nepotvrđeni, dok je na Mljetu na rubu izumiranja zbog unesenog mungosa koji je predator poskoka.

Poskok ( Foto: Zg zoo)

Za razliku od poskoka riđovke viđamo uglavnom u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok planinski žutokrug naseljava visokoplaninske travnjake Velebita, Dinare, Troglava i Kamešnice, te pojedinih ličkih planina.

Jedinstveno je prilagođen životu u planinama i nalazimo ga samo iznad 1100 m nadmorske visine.

Napomena za kraj:

Prognostičari za kraj tjedna najavljuju niske temperature, a u nekim dijelovima Hrvatske i prve pahulje snijega. Nadamo se kako će se stanje u 'životinjskom carstvu' vratiti u normalu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.