Ova hrana je toksična za mačke

Foto: Shutterstock

AKO s mačkom želite podijeliti dio svog tanjura, dobro je informirati se koje namirnice mogu biti toksične za nju. 

Rajčica

Rajčica je otrovna za mačke (i pse i konje) kada nije zrela, kaže Američko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama. Ako mačka pojede nezrelu rajčicu, može doći do gubitka apetita, prekomjernog lučenja sline, depresije, slabosti, proširenih zjenica i usporenih otkucaja srca. 

Kad su u pitanju umaci, poput šalše, ako su kuhani od zrelih rajčica, nisu nužno otrovni. Međutim, treba uzeti u obzir i druge sastojke umaka od rajčice. Sol može dovesti do pretjerane žeđi i mokrenja. U ekstremnim slučajevima mačke koje su jele previše soli mogu doživjeti povraćanje, proljev, depresiju, napadaje i potencijalno smrt.

Drugi uobičajeni sastojci, poput luka i češnjaka, također mogu uzrokovati probavne smetnje. Mogu uzrokovati oštećenje crvenih krvnih stanica mačke, pa čak i anemiju.

Alkohol

Alkohol je u bilo kojem obliku opasan za mačke. Kao što utječe na mozak i jetru čovjeka, tako može utjecati i na mozak i jetru mačke. Samo dvije žličice viskija dovoljne su da kod mačke izazovu komu.

Kvasac

Tijesto s kvascem bubri dok se diže, a ako vaša mačka proguta sirovo tijesto, ono će bubriti u njenom trbuhu. Kvasac koji fermentira također može proizvesti alkohol, što dovodi do potencijalnog trovanja alkoholom.

Kofein

Kofein u većim količinama također može biti fatalan za vašu mačku. Trovanje kofeinom može uzrokovati ubrzano disanje, lupanje srca, drhtanje mišića i nemir. Nažalost, ne postoji lijek za trovanje kofeinom.

Ksilitol

Ksilitol je zaslađivač koji se nalazi u mnogim uobičajenim proizvodima poput slatkiša, paste za zube i žvakaće gume. Iznimno je opasan jer može uzrokovati oslobađanje inzulina u vašoj mački, što onda snižava razinu šećera u krvi. To može dovesti do zatajenja jetre. Možda ćete primijetiti da vaša mačka povraća, gubi koordinaciju i postaje neobično letargična ako je konzumirala ksilitol.

Ako vaša mačka konzumira bilo koju od navedenih namirnica, važno je što prije posavjetovati se s veterinarom o daljnjim koracima.