Ove pasmine savršene su za ljude koji nikad nisu imali psa 

Foto: Pexels

ODABIR pravog psa može biti izazov, pogotovo za ljude koji nemaju nikakvog iskustva sa psima. Kako bi se pas i ukućani dobro slagali, važno je odabrati psa čiji karakter nam najbolje odgovara. Iako je svaki pas jedinstven i njegova pasmina ne može uvijek garantirati kakve će osobine imati, stručnjaci za portal The Spruce Pets naveli su 10 pasmina koje se većinu vremena dobro slažu s ljudima koji nemaju nikakvog iskustva sa psima. U nastavku otkrivamo koje su to pasmine. 

Bernski planinski pas

Foto: Pexels

 

Bernski planinski psi su veliki, ali su jako opušteni i lako ih je usrećiti jer su nježni i inteligentni. Oni se vole igrati s djecom, ali vole i ljenčariti. Prilagodljivi su i nisu agresivni, a uz to su posvećeni svojim vlasnicima. Minus je što ovi psi ne žive dugo, u prosjeku 6 do 8 godina, i jako se linjaju, zbog čega zahtijevaju redovno četkanje. 

Kovrčavi bišon

Foto: Pexels

Kovrčavi bišoni odlični su za obitelji s djecom i ljude koji žive u stanu. Lako ih je dresirati i prilagođavaju se raznim uvjetima. Nije im potrebno puno tjelovježbe da bi bili zdravi i sretni. No njihovo kovrčavo krzno zahtijeva redovitu njegu. Potrebno ih je pažljivo češljati i redovno voditi frizeru za pse. 

 Cavalier King Charles španijel 

Foto: Pexels

Cavalier King Charles španijel je mali pas koji se lako prilagođava raznim kućanstvima i odlično se slaže s ljudima i djecom. Ovi psi su poznati po svom nježnom temperamentu i uglavnom su tihi. Potrebna im je dnevna tjelovježba kako bi bili zdravi i moraju proći osnovnu dresuru. Krzno zahtijeva svakodnevno češljanje kako se ne bi zapetljalo. 

Zlatni retriver 

Foto: Pexels

Zlatni retriver je klasični obiteljski pas, lako ga je usrećiti i odlično se slaže s djecom. Odan je, nježan i aktivan, a pošto je inteligentan, lako se prilagođava na razne uvjete. No potrebna im je malo intenzivnija tjelovježba kako bi bili u dobroj formi i kako im ne bi bilo dosadno. Isto tako, moraju proći dresuru, ali pošto su pametni, nije ih teško dresirati. Mogu naučiti razne trikove. 

Labrador retriver

Foto: Pexels

Labrador retriver je jedna od najpopularnijih pasmina. Kao i zlatni retriveri, odlično se slažu s djecom i lako se prilagođavaju na okoliš u kojem se nalaze. Odani su, nježni i jako se vežu za svoje vlasnike. Ipak, potrebno im je puno tjelovježbe jer su jako aktivni, a uživaju i u učenju trikova. 

Maltezer

Foto: Pexels

Maltezeri su prijateljski nastrojeni mali psi koji ne zahtijevaju puno tjelovježbe kako bi bili sretni. Imaju prekrasno gusto krzno, ali se ne linjaju puno, no potrebno im je svakodnevno četkanje. Obožavaju provoditi vrijeme u krilu svog vlasnika. 

Pomeranac

Foto: Pexels

Pomeranci se najviše vežu za jednu osobu, ali dobro se slažu i s obiteljima. Najbolje se slažu s odraslima i starijom djecom, ali mogu se prilagoditi raznim situacijama. Srednje su aktivni, zbog čega im je potrebna svakodnevna tjelovježba. Dresura je jako bitna jer bi inače mogli postati tvrdoglavi i agresivni. Imaju dugo i gusto krzno, ali nije ga teško održavati, potrebno je samo svakodnevno četkanje. 

Pudl

Foto: Pexels

Pudli su jako inteligentni i prilagodljivi psi koji mogu biti sretni u raznim kućanstvima. Pošto su pametni, lako ih je dresirati, ali potrebna im je svakodnevna mentalna stimulacija i puno tjelovježbe kako bi bili sretni.

Shih Tzu

Foto: Pexels

Shih Tzu je drevna kineska pasmina koja obožava provoditi vrijeme uz svoju obitelj. Ovi psi nisu jako aktivni i ne treba im puno tjelovježbe da bi bili sretni, ali njihovo dugo, svilenkasto krzno zahtijeva redovno četkanje kako se ne bi zapetljalo.

Mješanci

Foto: Pexels

Lokalna skloništa za životinje isto mogu imati psa koji će savršeno odgovarati vašem karakteru. S djelatnicima skloništa možete provjeriti imaju li psa koji posjeduje osobine koje tražite. Kao i navedenim psima, potreban im je trening, dresura i redovna njega, ali ako se odlučite za starijeg psa, postoje šanse da je već prošao socijalizaciju i osnovnu dresuru.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.