Ove pasmine se najmanje linjaju, neke bi vas mogle iznenaditi

Foto: 123rf/Instagram

SVATKO tko ima psa koji se puno linja, zna kolika gnjavaža može biti pseća dlaka. Ona se lijepi za namještaj, jastuke i za odjeću. Uz to pseća dlaka je i puna alergena. Činjenica je da se svi psi linjaju, ali postoji razlika između pasa koji se puno linjaju i onih koji se vrlo malo linjaju da je teško i primijetiti njihove dlake. 

Psi koji se ne linjaju ponekad zahtijevaju čak i veću njegu krzna. Najčešće u vidu kupanja, šišanja i češljanja. 

Jorkširski terijer

Iako ima dugu dlaku, ova pasmina se minimalno linja, ali zbog zdravlja i kvalitete dlake, potrebno ga je redovno četkati i prati, kako se ona ne bi zamrsila. Ovi psi, koje još zovu i malim ratnicima, brzo će se naviknuti na život u stanu. Izuzetno su odani svom vlasniku, ali su nepovjerljivi prema strancima, pa će vas svojim lajanjem upozoriti na nekog nepoznatog.

Jazavčar

Onima koji su alergični na dlaku ili jednostavno ne žele psa koji se puno linja, preporučuju se kratkodlaki i oštrodlaki jazavčar. Dugodlaki jazavčar nije preporučljiv za alergičare. Ovaj mališa je zbog svoje veličine, ali i prilagodljivosti, također idealan za stan. Pametan, s lovačkim genima i dobrim karakterom, on se preporučuje i manje iskusnim vlasnicima. Po prirodi su radoznali i vole istraživati. Jako su pametni i brzo uče pa će uz ranu socijalizaciju jazavčar biti idealan ljubimac.

Pudla

Postoje četiri veličine pasmine, a karakterizira je kratka, kovrčava dlaka. Pudle su vrlo inteligentni, društveni, aktivni i znatiželjni psi. Pudle imaju hipoalergenu dlaku bez mirisa koja ne opada. Potrebno ju je svakodnevno češljati metalnom četkom. Psa je potrebno redovito kupati i šišati. Oni su prave dame među psima.

Shi tzu 

Prilično nezahtjevna i prilagodljiva pasmina. No ono što mu svakodnevno treba je ljudsko društvo, ljubav i pažnja. Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže i sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim za život u stanu. Ima vrlo dugu dlaku koja zahtijeva i svakodnevnu njegu. To se odnosi na dlaku glave, područje oko očiju i dlaku brkova i brade koju treba stalno održavati urednom. Dlaka se ponaša kao kosa i otpada samo kod češljanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.