Ovim psima najviše raste popularnost u posljednjih nekoliko godina

Foto: Instagram

KAKO se vrijeme mijenja, tako se mijenjaju i sklonosti vlasnika kućnih ljubimaca. Neke pasmine, koje su bile jako popularne prije nekoliko desetljeća, "ispale" su iz mode, dok je drugima popularnost kroz godine narasla.

Stacker je izvukao podatke iz Američkog kinološkog saveza (AKC) kako bi usporedio ljestvice popularnosti pasa iz 1999. i 2019. godine.

Engleski koker španijel

Engleski koker španijel popularan je zbog svog divnog, svilenkastog krzna, ali i zbog njegove zaigrane naravi. Jako je dobar s djecom i uvijek spreman za zabavu. Budite spremni da će vas često nasmijavati. Zbog svega toga njegova popularnost stalno raste pa je sa 77. mjesta liste najpopularnijih pasa u 1999. godini došao na 50. mjesto liste u 2019. godini.

Veliki švicarski planinski pas

Na listi najpopularnijih pasa 1999. godine ovaj se pas našao tek na 103. mjestu, ali je s godinama stekao sve veću popularnost pa je na listi u 2019. zauzeo 73. mjesto. Uzgajan je za pomoć pri radovima, a iako se danas uglavnom smatra obiteljskim psom, još uvijek je zadržao svoju karakteristiku radoholičara. Iako izgledaju veliko i samouvjereno, jako su nježni i obožavaju se maziti.

Portugalski vodeni pas

Portugalski vodeni pas primarno je uzgajan za pomoć u ribolovu, ali danas je ovaj pas popularan zbog svog hipoalergenskog statusa i dlake koja vrlo malo opada. Jako dobro se snalazi s djecom i društven je, zbog čega ga je za svog ljubimca odabrao čak i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama. I dok je na listi najpopularnijih pasa 1999. godine zauzeo tek 81. mjesto, u 2019. postao je traženiji pa se našao na 49. mjestu.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas jako se voli maziti i sve bi učinio za svoju obitelj. Šašavi su, ali su uvijek na oprezu i veoma odani, zbog čega čine idealne pse čuvare. Njihova popularnost od 1999. godine značajno je narasla. Tada su se nalazili na 59. mjestu liste najpopularnijih pasa, a u 2019. skočili su na 23. mjesto.

Graničarski škotski ovčar

Graničarski škotski ovčar uzgajan je za pomoć u stočarstvu uz granicu Engleske i Škotske. Pasmina se još uvijek koristi za stočarstvo, ali također može biti i izvrstan izbor za obiteljskog psa. Graničarski škotski ovčari su veoma energični i inteligentni te se odlično slažu s djecom. U 1999. godini nalazili su se na 70. mjestu liste najpopularnijih pasa, a u 2019. smješteni su na 33. mjesto.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Unatoč svojoj maloj veličini, ovi psi izgledaju veoma elegantno i opravdavaju svoje kraljevsko ime. Imaju sjajnu dlaku i duge uši te se obožavaju maziti. Na listi najpopularnijih pasa 1999. godine ova je pasmina bila tek na 58. mjestu, dok se u 2019. godini popela na 16. mjesto.

Belgijski ovčar Malinois

Na listi najpopularnijih pasa 1999. godine belgijski ovčar nalazio se na 96. mjestu, a u 2019. čak na 41. Ovaj ozbiljni pas idealan je za rad u policiji zbog svoje hrabrosti, inteligencije i okretnosti. Umiljat je, lako se dresira te je izvrstan pas čuvar, zbog čega je postao sve popularniji izbor prilikom odabira obiteljskog ljubimca.

Njemački oštrodlaki ptičar

Ovaj inteligentni pas pun energije primarno je uzgajan za lov, ali uz malo pravilno dresure može činiti i idealnog obiteljskog psa. Zbog njegovog specifičnog krzna nije ga teško uočiti, a vrlo dobro se prilagođava svim životnim uvjetima. Na listi najpopularnijih pasa 1999. godine nalazio se na 122. mjestu, dok je u 2019. godini zauzeo 62. mjesto.

Francuski buldog

Francuski buldog sve veću popularnost stječe ponajviše zahvaljujući Instagramu i ostalim društvenim mrežama, gdje vlasnici objavljuju slike ovih pasa u raznim položajima. Često ih se može vidjeti kako bezbrižno odmaraju i spavaju, a njihova veličina i presladak izgled čine ih primamljivim izborom prilikom udomljavanja ili kupovine ljubimaca. Ovi su se psi 1999. godine nalazili na 73. mjestu najpopularnijih pasa, a u 2019. zasjeli su na nevjerojatno četvrto mjesto.

Havanezer

Havanezer je pasmina pasa porijeklom s Kube, a u Sjedinjene Države je uvezen početkom 1960-ih. Popularnost ovog psa od tada neprestano raste, ponajviše zahvaljujući njegovim karakteristikama i izgledu. 1999. godine nalazio se na 93. mjestu najpopularnijih pasa, a u 2019. godini zauzeo je 22. mjesto. Budući da je malen, bijelog krzna, živahan i veoma prijateljski raspoložen, idealan je izbor za obitelji koje žive u gradovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.