Ovo su pasmine pasa s najdužim životnim vijekom

Foto: Pexels

PRI ODABIRU psa sigurno želite vječnog suputnika. Nažalost, kad tad ćete se morati oprostiti od svog četveronožnog ljubimca jer je njihov životni vijek od 10 do 13 godina. Kao i kod svake životinje, kvalitetnom prehranom, tjelovježbom i brigom možete mu produljiti život. No, i genetika ima ulogu. Ovo su pasmine pasa poznate po svojoj dugovječnosti.

1. Chihuahua

Chihuahua je jedna od pasmina koje najduže žive. Iako većina navršava 15, mogu dočekati i 20. rođendan. Usprkos tome što su rastom mali, trebaju kretanje, mentalnu stimulaciju i trening. Uglavnom su zdravi, ali su skloni problemima sa srcem i očima.

2. Jazavčar

Nije neobično susresti jazavčara starijeg od 15. Zapravo, upravo se jedan jazavčar imena Chanel upisao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji živući pas. Uginuo je 2011. s 21 godinom. Problemi s kojima se najčešće suočavaju je bol u leđima kao posljedica starosti, a može biti i pojačana ako je pas pretio.

3. Minijaturni pudl

Inteligentni minijaturni pudl je idealan obiteljski pas. Često doživi ljudsku punoljetnost, odnosno 18 godina. Ova pasmina je sklona ortopedskim problemima i poremećajima vida.

4. Jack Russell terijer

Ova pasmina najčešće živi do 16. godine. Vrlo su aktivni i trebaju puno kretanja kako bi potrošili energiju.

5. Shih Tzu

Prijateljski nastrojen i prilagodljiv Shih Tzu uglavnom živi do 15. godine. Trebaju kraće šetnje i vrijeme za igru, ali njihovo krzno je zahtjevno i zaslužuje redovito šišanje, češljanje i njegu. Skloni su ortopedskim problemima i poremećajima vida.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.