Papige ne podnose dosadu, evo kako ih zabaviti

Foto: Press

PAPIGE su ptice jata i u pravilu vole društvo, ptičje ili ljudsko, kao i stalnu komunikaciju s okolinom. Papige su izuzetno inteligentne i kako bi se zabavile dok vlasnici nisu kod kuće, potrebno im je dosta aktivnosti i igračaka. Dosada je najčešći razlog iz kojeg papige razviju poremećaj ponašanja, primjerice same sebi čupaju perje.

Zato krletku ili volijeru u kojoj se nalazi papiga bilo bi najbolje smjestiti u prostor u kome najviše borave ljudi jer papiga će uživati u govoru ukućana i tome da se stalno nešto događa. Činit će joj se da je uključena u ta događanja.

Pritom treba izbjegavati kuhinju, zbog štetnih isparavanja do kojih dolazi tijekom kuhanja. Krletku ptice treba zaštititi i od direktnog sunca, propuha, strujanja zraka iz klima uređaja, dima i drugih štetnih vanjskih utjecaja.

Papige su ptice koje se vole igrati, stoga je vrlo važno da se u krletki nalaze različite igračke za ptice, prikladne veličini i vrsti ptice, kako bi se ona mogla zabaviti i pronaći si zanimaciju kada je sama. Druženje s vlasnikom ipak je nezamjenjivo pa biste barem pola sata dnevno trebali provesti u igri i komunikaciji sa svojom papigom.

Mnoge papige mogu naučiti imitirati ljudski govor i imaju nevjerojatne vokalne sposobnosti. Papige u pravilu vrlo rado i brzo uče, ako im vlasnik posveti dovoljno vremena, strpljenja i pažnje, te im pristupi na prikladan način.

Pticu bi također bilo dobro svaki dan puštati izvan krletke ili volijere na nekoliko sati. Ptica će na taj način protegnuti krila, leteći i u komunikaciji s vlasnikom, zadovoljit će svoju potrebu za igrom i vježbom.

Prije puštanja papige iz krletke ili volijere obavezno zatvorite prozore, kako ptica ne bi izletjela iz sigurnosti doma, te navucite zavjese kako se ptica ne bi nehotice zaletjela u prozorsko staklo i ozlijedila. Također prekrijte ogledala i ostale staklene površine, a iz prostorije svakako uklonite otrovno sobno bilje i predmete na koje bi se ptica mogla povrijediti. Nakon slobodnog leta, koji ptice iznimno veseli, natrag ćete je najlakše privući ako joj u krletku stavite omiljenu poslasticu.

Tijekom toplog dijela godine većina papiga uživa ako ih se iznosi na svježi zrak, naravno i tada trebate paziti da pticu maksimalno zaštitite od direktnog utjecaja visokih temperatura; krletka treba biti u hladu i zaklonjena od propuha.

Uvijek imajte na umu da je papiga u osnovi divlja životinja i zahtijeva puno truda, druženja, ljubavi i komunikacije s vlasnikom da bi bila sretna i zadovoljna, kao uostalom i svaka životinja. U suprotnom može doći do razvoja poremećaja u ponašanju papige, primjerice do čupanja vlastitog perja.

Čupanje perja treba razlikovati od mitarenja, koje je normalan fiziološki proces. Uobičajeno je da se papige mitare dva puta godišnje, i to u proljeće i u jesen, i tada im po gubitku perja izraste novo. U to doba se u krletki ptice nađe dosta opalog perja, što ne predstavlja razlog za zabrinutost. Sam proces mitarenja može se ptici olakšati dodavanjem u vodu za piće tekućih dodataka prehrani za pomoć pri mitarenju koji poboljšavaju metabolizam ptica i na taj način olakšavaju mitarenje.

Ponekad, međutim, papige čupaju perje iz navike ili frustracije, pa nalazimo gole dijelove na prsima, repu i pod krilima. Vrlo je važno to čupanje zaustaviti na vrijeme, kako si ptice ne bi uništile folikule pera jer tada novo perje ne izraste. Ponekad je to čupanje  navika, a ponekad i poremećaj ponašanja kojeg je vrlo teško riješiti. Uzrok čupanju perja može biti hormonalni poremećaj, greške u prehrani, stres, selidba...

Svaki vlasnik kućnog ljubimca ima obavezu brinuti se o dobrobiti svog ljubimca. To uključuje odgovarajuću prehranu, okruženje, društvo, održavanje zdravlja kao i pružanje mogućnosti za svakodnevne aktivnosti, kretanje i igru. Pri donošenju odluke o odabiru pravog ljubimca, uzmite u obzir svoj životni stil i dom u kojem živite kao i životni vijek ljubimca. Papige su vrlo zanimljivi i zahvalni ljubimci, koji se mogu izuzetno jako vezati uz vlasnika koji o njima s ljubavlju brine.

Sve za papige, uz stručne savjete o najboljoj njezi ovih ljubimaca, možete pronaći u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.