Papigica tigrica - mala pričalica

Foto: 123rf.com

Tigrice su idealni ljubimci za djecu iznad 8 godina. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ako im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vijek traje između 10 i 14 godina. Domovina tigrica je Australija, gdje živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. stoljeća dovedena je u Europu, gdje ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac.

Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobivene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bijela, siva. Tigrice vole prostrane krletke u kojima mogu slobodno raširiti krila, a svakako ih treba svakodnevno puštati van kaveza  da se izleti. Tigrice vole igračke i prečke, pa im krletku možete učiniti zabavnim mjestom. 

 
Što je važno znati ako vam je to prva tigrica ? Nemojte je puštati van kaveza dok god se ne adaptira na novu okolinu, obično je potrebno 2-3 tjedna. Njeno povjerenje možete dobiti davanjem poslastica iz ruke. Većina tigrica jako vole društvo, pa ako nemate mogućnosti za dvije papigice, a nema vas duži period kod kuće, ostavite joj barem radio da svira.
 
Mogu naučiti kopirati razne zvukove i ljudski govor. No da biste imali malu pričalicu, morate provesti puno vremena u razgovoru s njom. Voli li se vaša tigrica kupati, saznat ćete ako joj stavite posudu s mlakom vodom ili ako vam sama dođe pod slavinu. Vole jesti sjemenke, sezonsko voće i povrće koje mora biti svježe i po mogućnosti neprskano. Sipina kost i minerali su dobrodošli. Ove male papigice su zdrave kada su im oči nisu suzne, kada im je perje čisto i uredno, nema promjene u boji i konzistenciji izmeta.
 
Zdrava papigica mora imati čiste i suhe nosnice, živahna je s dobrim apetitom. Ako primijetite da je napuhnuta, nakostriješena, apatična, odbija hranu i vodu - odmah posjetite veterinara. Tigrice su idealni ljubimci za one ljubitelje životinja koji imaju malo mjesta i vole pričati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.