Bordoška doga: Hrabar obiteljski pas s čuvarskim nagonima

 Foto: Bordomax farm

BORDOŠKA doga samo je jedna od pasmina koja svoju popularnost izvan matične domovine može zahvaliti filmskoj ulozi.

U ovom slučaju riječ je o filmu Turner & Hooch, a među mnogima koji su se zaljubili u pasminu su i Suzana i Zdravko Špehar, vlasnici uzgajivačnice Bordomax farm. Bordoškim dogama bave od 1991. godine.

Riječ je o jednoj od najstarijih francuskih pasmina. Tijekom povijesti koristilo ih se kao pse čuvare stoke, ali i pse za lov na krupnu divljač, ratovanje i borbe pasa s bikovima.

"Kao pasmina pod nazivom Dogue de Bordeaux prvi put se spominje na izložbi pasa koja se 1863. održala u Parizu", objašnjavaju nam naši sugovornici dodajući kako su se na istoj natjecala tri tipa bordoških doga: "pariški", "tulus" i "bordoški tip". Svaki tip predstavljao je regiju iz koje je dolazio. Pasmina kakvu znamo danas razvila se iz "bordoškog tipa".

Osim po velikoj glavi, naizgled kratkoj njušci i velikim visećim ušima pas je to prepoznatljiv po snažnoj građi kako samog tijela tako i ostalih dijelova poput prsnog koša i vrata. Tijelo je prekriveno kratkom crvenom dlakom u svim nijansama te crvenim i crnim "maskama" na licu.

Vole djecu, a uz ranu socijalizaciju dobro se slažu s drugim životinjama. Prema nepoznatim ljudima su nepovjerljivi, ali ako se uvjere u prijateljske namjere brzo će promijeniti raspoloženje.

"Prilikom odgoja morate bit dosljedni, a svaki put kad pas učini nešto dobro za to ga pohvalite. Hrabri su i teže čuvarskim zadacima što ne znači da su agresivni. Naprotiv, tolerantni su, mirni i ovisni o ljudima s kojima žive tako da se ne preporučuju ljudima koji puno rade i često ih nema kod kuće", govore iskusni vlasnici.

Nažalost, najveća mana ove pasmine je njezin kratak životni vijek - od sedam do 10 godina.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Škotski ovčar

Francuski buldog

Njemački patuljasti špic

Zlatni retriver

Border Collie

Bigl

Cane corso

Dogo argentino

Belgijski ovčar

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.