Pseće i mačje zube također treba njegovati

Foto: Press

PLAK, kamenac i brojne zubne bolesti pogađaju nažalost i pse i mačke. Zato je potrebno održavati redovitu njegu njihovih zubića, a koristan je i redovni pregled svakih šest mjeseci.

Pranje zuba je najvažniji dio oralne higijene. Ako ljubimac to dopušta, korisno je prati mu zube jednom dnevno. To je najbolje početi u ranoj dobi jer će većina ljubimaca dopustiti pranje svojih zubića ako se s time počne dok su još maleni.

Pritom se savjetuje koristiti posebne zubne paste formulirane za ljubimce, a po potrebi i druge preparate u obliku sprejeva. Na raspolaganju je i gel koji pomaže kod lošeg daha, slinjenja, smeđeg plaka na zubima, crvenila ili krvarenja desni te ako životinju boli za vrijeme žvakanja.

Osim spomenutih potrepština za dentalnu higijenu, za ljubimce su dostupni i dodaci prehrani za dentalnu higijenu. Pse će ipak najviše razveseliti dentalne poslastice.

Kako nastaje plak i kamenac kod ljubimaca? Na isti način kao i kod ljudi.

Komadići zaostale hrane, bakterije i slina tvore plak na zubima. S vremenom taj plak kalcificira te nastaje kamenac, koji predstavlja podlogu za nastanak novog plaka. I plak i kamenac pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija u ustima, što posljedično dovodi infekcije, pojave neugodnog zadaha te razvoja bolesti zuba. Sam po sebi kamenac ne dovodi do upale, ali zbog svoje poroznosti i hrapavosti služi kao bakterijska niša velike površine, što s vremenom dovodi do gingivitisa (zubno meso na dodir krvari, bolno je), a u konačnici se razvija paradentoza koja dovodi do ispadanja zubiju.

Parodontne bolesti su skupine stanja koja zahvaćaju gingivu i uništavaju potporna tkiva zuba – alveolarnu kost, cement i parodontni ligament, a ugrubo se dijele na gingivitis (inflamacija gingive) i parodontitis.

Različiti upalni procesi na desnima najčešće se rješavaju antibioticima, a za prevenciju se upotrebljava neki od antiseptičkih gelova, naročito ako uočavate početne promjene na zubnom mesu (tanka crvena crta iznad zuba, otekline ili crvenilo pojedinih zona u čeljusti).

Ponekad se upalni procesi ne mogu izliječiti antibioticima, a to je najčešće u onim fazama kada su zahvaćene dublje strukture, koje tada treba očistiti i obraditi. Upalni procesi skriveni u dubljim strukturama potencijalni su izvor bakterija koje krvotokom mogu biti raznošene u organizam, što predstavlja ozbiljan problem. Vađenje zuba ponekad je nažalost jedina preostala mogućnost u liječenju i to nakon što je obavljena kompletna dijagnostika i isključene druge vrste terapije.

Vlasnici pasa ponekad uoče diskoloracije odnosno promjene boje na zubima ljubimca. Tako stvaranje veće količine smeđih mrlja ukazuje na veću nakupinu bakterija koje posljedično povećavaju rizik od parodontnih bolesti. U takvom slučaju vlasnik najčešće prvo uočava neugodan zadah iz usta ljubimca.

Crveno obojenje zuba ukazuje na činjenicu da je zub došao u kontakt s tvrdim predmetom (kamen, drvo i sl.). Crvena boja nastaje uslijed krvarenja duboko u korijenu zuba. Bez liječenja zub s vremenom postaje sivkaste boje, što se pripisuje odumiranju tkiva zuba. Zatim, na jednom se zubu može javiti i crno ili tamno plavo obojenje, koje je posljedicom vrlo teške bakterijske upale, odnosno ujedno i odumrlog tkiva zuba.

Diskoloracija zuba ne mora uvijek značiti patološko stanje. Kod nekih se pasa javljaju krugovi ili trake tamno smeđe boje. Ovo obično nastaje kao posljedica sekundarnog dentina (tvari koja pomaže sanaciji manjih oštećenja zuba). Također, štencima koji su liječeni antibiotikom tetraciklinom u odrasloj dobi zubi mogu poprimiti žutu ili smeđu boju.

Kod odraslih mačaka često oboljenje je resorptivna lezija zuba. Proces se javlja na spoju zuba i zubnog mesa. Karakterizira je postupno nestajanje čvrstih struktura zuba i gubitak zuba. Razlog ovog oboljenja još nije poznat, a najčešće obole čistokrvne mačke (sijamska, perzijska, ruska plava, abisinska) i one u dobi od 4 do 6 godina. Stanje može biti takvo da maca ne pokazuje znakove bola tijekom hranjenja pa vlasnik primijeti bolest tek kad zubi počnu otpadati. Zahvaćeni su predmolariji i molariji, rijetko su u pitanju očnjaci. Saniranje ovog procesa se vrši restauracijom zuba, pranjem ili vađenjem zuba, ovisno o stanju.

U slučaju sumnje na zdravstvene poteškoće, potrebno je s ljubimcem posjetiti svojeg veterinara, koji će biti u mogućnosti pregledati zubalo ljubimca te po potrebi, prema određenoj dijagnozi, poduzeti prikladno liječenje.

Korisne savjete o njezi zuba vašeg ljubimca kao i raznolik asortiman za tu namjenu možete pronaći u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.