Psi bi mogli biti opasniji nakon lockdowna, upozorava Američki kinološki klub

Foto: Pexels

PSI bi mogli biti opasniji nakon lockdowna, upozorio je Američki kinološki klub, nakon niza napada neopasnih pasmina pasa na djecu.

Kyra Leanne King, koja je imala tri mjeseca, umrla je nakon što ju je u Lincolnshireu 6. ožujka napao haski. Bellu-Rae Birch, staru 17 mjeseci, ubio je u Merseysideu 21. ožujka američki bully. Dvogodišnjeg dječaka prošloga ponedjeljka u Worcestershireu ubio je rotvajler. Nijedna od ovih pasmina nije zabranjena Zakonom o opasnim psima iz 1991., piše The Telegraph.

Kinološki savez upozorava da je socijalizacija nužna da psi ne razviju opasno ponašanje. Dodaju da su psi kupljeni tijekom lockdowna izloženi posebnom riziku da postanu agresivni ako se ne upoznaju redovito s drugim psima.

Prevencija je najbolji lijek

"Prevencija je najbolji lijek, ali nužan je i odgovoran uzgoj, kao i adekvatna socijalizacija i okruženje. To je nešto što može utjecati na bilo koju pasminu - jer se mnogo više radi o dresuri i socijalizaciji, a ne o vrsti pasmine", istaknuo je glasnogovornik Američkog kinološkog kluba.

Zabrinjavajuće istraživanje koje je proveo The Kennel Club pokazalo je da su mnogi novi vlasnici pasa stekli loše navike tijekom izolacije, a 20 posto ih je priznalo da nisu navodili svog psa da se druži s drugim psima, ljudima ili snalazi u svakodnevnim situacijama izvan kuće. To povećava šanse da se pas ponaša agresivno jer se zbog nepoznate situacije osjeća uplašeno, ugroženo ili isprovocirano.

"Pozivamo sve vlasnike pasa da osiguraju da njihov pas ima odgovarajuću socijalizaciju, održavaju budnost svojih pasa i prepoznaju govor tijela svog psa kako bi mogli spriječiti eskalaciju situacije", dodaju.

Učenje djece kako se ponašati u blizini pasa pomoglo bi smanjenju broja napada, ističu iz Kinološkog kluba.

Djeca moraju znati kada i kako sigurno komunicirati sa psima

"Djeca moraju znati kada i kako sigurno komunicirati sa psima, prepoznati znakove upozorenja i znati kako se ponašati kako bi spriječili da situacija eskalira u napad", rekao je glasnogovornik.

Kupnja štenaca od neodgovornih uzgajivača također je veliki problem jer je bitno vidjeti kako se ponašaju u blizini svoje majke u kućnom okruženju prije donošenja odluke, objašnjavaju stručnjaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.