Psi otkrivaju toplinu 'infracrvenim senzorom' u nosu

Screenshot Facebook

PSI imaju neku vrstu infracrvenog senzora u nosu kojim mogu u minuti otkriti promjene u temperaturi nastale, primjerice, u blizini druge životinje, stoji u studiji mađarskih i švedskih znanstvenika. 

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund i mađarskog Sveučilišta Eotvos Lorand kazali su da će njihovo otkriće pomoći u boljem razumijevanju načina na koji predatori uoče svoj plijen kad ga ne mogu čuti, vidjeti ili nanjušiti. 

Gola, vlažna koža na vrhu psećeg nosa puna je živčanih završetaka i djeluje poput infracrvenog senzora, navode u radu u Scientific Reportu, koji objavljuje Nature Research Journal.

“Psi su sposobni osjetiti toplinsko zračenje iz toplih tijela ili slabije toplinsko zračenje i mogu svoje ponašanje usmjeriti prema tom signalu", kaže Anna Balint, voditeljica studije.  

“Pokušali smo pronaći područje u mozgu koje pokazuje visoku aktivnost ako su izloženi toplom, a zatim hladnom predmetu", objasnila je. 

Skeniranje mozga pokazalo je povećanu moždanu aktivnost u pasa kada su izloženi toplijim predmetima u okolini. 

“Moguće je i da drugi mesojedi imaju sličan infracrveni senzor, a to otvara novo poglavlje u proučavanju odnosa između lovine i predatora", kaže Ronald Kroger, znanstvenik sa Sveučilišta Lund. 

“To upućuje na potrebu proučavanja lovačkih strategija predatora, kao i tijela lovine s fokusom na detekciju topline", kazao je.

Među psima obuhvaćenima istraživanjem bili su zlatni retriveri i border colliji (graničarski škotski ovčar).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.